Tarieven afvalstoffenheffing 2022 en eenmalig gratis omwisselen grijze container (12-11-2021)

Home > Afval > Tarieven afvalstoffenheffing 2022 en eenmalig gratis omwisselen grijze container

Met deze brief informeren wij u over de tarieven van de afvalstoffenheffing voor 2022 en over de mogelijkheid om uw restafvalcontainer (grijze container) eenmalig gratis om te wisselen voor een ander formaat container.

Afvalstoffenheffing > Vast tarief stijgt

De afvalstoffenheffing is opgebouwd uit een vast en een variabel tarief. Het vaste tarief geldt voor kosten die worden gemaakt voor alle inwoners, ongeacht de hoeveelheid aangeboden restafval. Dit vaste tarief gaat per 2022 van € 190 naar waarschijnlijk € 201,50 per huishouden. Het definitieve tarief wordt in december 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

Afvalstoffenheffing > Variabel tarief blijft gelijk

Het variabele tarief van de afvalstoffenheffing is gebaseerd op het formaat van uw (grijze) restafvalcontainer. Hoe kleiner de container hoe lager het tarief.

Het variabel tarief blijft in 2022 gelijk aan het tarief van 2021.

Tarieven 2022

Eenmaal per jaar kunt u uw grijze container gratis omwisselen voor een ander formaat. Op de achterzijde van deze brief leest u wat u daarvoor moet doen.
In onderstaande tabel vindt u de beschikbare containermaten en de bijbehorende bedragen zoals deze gelden in 2022. In het overzicht ziet u ook het totaalbedrag van uw afvalstoffenheffing 2022 ten opzichte van dat van 2021.

Inhoudsmaat container

Variabel tarief 2022 (exclusief vast tarief)

Totaalbedrag vast en variabel tarief 2021 (inclusief vast tarief van €190 per huishouden)

Totaalbedrag vast en variabel tarief 2022 (inclusief vast tarief van € 201,50* per huishouden)

40 liter

€     5

80 liter

€   30

140 liter

€   70

180 liter

240 liter

360 liter

480 liter

600 liter

* Dit tarief wordt in december definitief door de gemeenteraad vastgesteld.

Omwisselen grijze restafvalcontainer

Hieronder leest u wat u moet doen als u een ander formaat grijze container wilt aanvragen.

Wat moet u doen?

Kiest u voor een ander formaat container?

Mailt u dan uiterlijk vrijdag 26 november 2021 de volgende gegevens naar meldpunt@lopik.nl:

• Uw naam, adres en telefoonnummer;
  • Het huidige formaat van uw container;
  • Het gewenste nieuwe formaat.

Kiest u ervoor om uw huidige grijze container te behouden?

Dan hoeft u niets te doen.

Wanneer wordt uw container omgewisseld?

Kiest u voor een kleinere inhoudsmaat? Dan wisselen wij uw grijze container op één van de inzameldagen in week 4, 5 en 6 van 2022 gratis om. Tot het moment van wisselen, kunt u uw huidige container blijven gebruiken.

Kiest u voor een grotere inhoudsmaat? Dan wisselen wij uw grijze container op één van de inzameldagen in de periode eind december 2021 tot begin januari 2022 gratis om.

Appartementencomplex met collectieve voorziening

Bewoners van appartementencomplexen maken gebruik van een collectieve voorziening voor het inzamelen van afval. Met hen zijn daarover gezamenlijke afspraken gemaakt. Voor hen is omwisselen van containers niet aan de orde.

Gratis app AfvalWijzer

Wilt u weten wanneer in uw straat welke container wordt geleegd? Download dan de gratis app Afvalwijzer in de appstore op uw telefoon of tablet. Het enige dat u na het downloaden hoeft te doen, is eenmalig uw postcode en huisnummer (let op: zónder huisnummertoevoeging) opgeven. Ook kunt u instellen dat u een herinnering krijgt welke container u wanneer aan de straat moet zetten. U kunt de inzameldata voor uw adres ook raadplegen via de website www.mijnafvalwijzer.nl.

Afvalkalender

Vanaf eind december 2021 kunt u de afvalkalender ophalen bij de servicebalies van Plus Willemsen Benschop, Plus Van Velzen Lopik, Buurtsuper Dorp66 Polsbroek, de snelbalie van het gemeentehuis in Lopik en het afvalbreng­station aan de M.A. Reinaldaweg 21 in Lopik. Houdt u rekening met de openingstijden en de dan geldende coronamaatregelen. U kunt de afvalkalender vanaf eind december ook printen vanaf onze website www.lopik.nl/afval.

Meer informatie/vragen

Meer informatie over afval en het hergebruik van materialen kunt u vinden op onze website www.lopik.nl/afval en op www.doemeermetafval.nl

Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar ons Meldpunt: meldpunt@lopik.nl.