Burgemeester Laurens de Graaf: "Corona heeft geen aan- of uitknop"

Home > Coronavirus (COVID-19) > Burgemeester Laurens de Graaf: "Corona heeft geen aan- of uitknop"

Burgemeester Laurens de Graaf: "Corona heeft geen aan- of uitknop"

Beste inwoners, ondernemers, winkeliers, horecagelegenheden, basisscholen, zorginstellingen, kerken, sportclubs en verenigingen in de gemeente Lopik,

De zomervakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Dat betekent dat we allemaal weer minder buiten en vaker binnen in ruimtes bij elkaar zijn. Mede daardoor wordt het risico van besmetting met het coronavirus groter.

Landelijk zien we het aantal besmettingen snel oplopen. Ook onze gemeente kent sinds afgelopen twee weken een forse stijging van het aantal positief geteste inwoners. Wat opvalt is dat er dit keer ook meerdere jongeren besmet zijn geraakt met het COVID-19-virus. Deze stijging baart mij grote zorgen. Daarom roep ik iedereen nogmaals op het gezonde verstand te gebruiken en zich overal en altijd nauwgezet aan de coronamaatregelen te blijven houden. Belangrijk is en blijft de 1,5 meter spelregel, net als zoveel mogelijk thuiswerken, handen wassen, drukte vermijden en in geval van verkoudheid thuisblijven en testen. Zorg ook voor goede ventilatie.

We moeten waakzaam en alert blijven en mogen niet verslappen. Het terugdringen van het coronavirus en het beschermen van de kwetsbare doelgroep is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Misschien ben je zelf niet zo bang voor corona. Bedenk dan dat je het niet alleen voor jezelf doet maar ook voor de mensen om je heen. Voor opa’s en oma’s, voor mensen met een zwakkere gezondheid, voor mensen die wellicht horen dat een eerder uitgestelde operatie vanwege het oplopend aantal ziekenhuisopnames opnieuw niet door kan gaan én voor de mensen in de zorg die 24/07 voor ons klaarstaan.

Ik vraag iedereen daarom nogmaals met klem om de maatregelen goed te blijven naleven. Thuis, in winkels, horecagelegenheden en openbare gebouwen, op school en op schoolpleinen, in zorginstellingen en kerken, bij sportclubs en in kantines en bij verenigingen. Ook doe ik een dringend beroep op ondernemers, winkeliers, horecagelegenheden, basisscholen, zorginstellingen, kerken, sportclubs en verenigingen om de maatregelen waar nodig aan te scherpen en goed op te volgen. Dit is in het belang van ons allemaal, jong en oud.

Net als iedereen verlang ook ik terug naar de tijd vóór corona en begrijp ik dat het lastig is wat het Kabinet en ik als burgemeester steeds weer vragen. Ook omdat we niet weten hoe lang dit nog duurt. Maar het is duidelijk dat het coronavirus niet weg is. Hoe graag we het ook zouden willen; het coronavirus kent geen aan- of uitknop. Het is (nog) steeds om ons heen en dichterbij dan je denkt. Daarom: hou vol! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen! Alleen met ons gedrag kunnen we het coronavirus terugdringen.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester Laurens de Graaf