In het licht van Pasen - boodschap van burgemeester Laurens de Graaf

Home > Coronavirus (COVID-19) > In het licht van Pasen - boodschap van burgemeester Laurens de Graaf

In het licht van Pasen - boodschap van burgemeester Laurens de Graaf

Beste inwoners van de gemeente Lopik,

Deze week is het de Stille Week en ook Pasen kondigt zich aan. Onderweg naar Pasen herdenken velen van ons het lijden en sterven maar ook de hoop en het licht door het verrijzen van Jezus. De Stille Week wordt ook wel de lijdensweek genoemd, waarin ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag worden gevierd.

Ondertussen houdt het coronavirus ons in zijn greep; het zet de wereld op zijn kop, ontwricht de samenleving en beperkt ons in onze dagelijkse bezigheden. De maatregelen die genomen zijn, zijn van ongekende aard; ingrijpend en tegelijkertijd noodzakelijk. De werkelijkheid van gisteren is vandaag alweer achterhaald waardoor we ons voortdurend moeten aanpassen.

Ziekenhuizen, verplegend en verzorgend personeel en andere mensen in de vitale beroepen werken keihard en vol toewijding om mensen beter te maken en om de wereld daar waar mogelijk draaiend te houden. We zijn fysiek van elkaar verwijderd, schudden geen handen meer, houden 1,5 meter afstand, we geven als ouders samen met de leraren les aan onze kinderen, we blijven thuis of gaan hooguit naar buiten om de noodzakelijke boodschappen te doen in de supermarkt, waar chauffeurs hun uiterste best doen om tijdig te bevoorraden en waar de medewerkers hard werken om de schappen te vullen.

Dit jaar op Witte Donderdag geen tiende editie van ‘The Passion’. Net als alle evenementen, groot en klein, kan het vanwege corona niet doorgaan. Dit jaar ook geen paasbrunch buiten de deur, niet met z’n allen naar bos of strand, geen lang weekend weg, niet gezellig op bezoek bij opa en oma. We blijven zoveel mogelijk thuis. Voor onszelf, voor anderen, voor elkaar.

Zo is de Stille Week niet alleen vanwege Pasen een stille week. Het zijn letterlijk stille weken en voor velen helaas ook verwarrende, verdrietige en soms eenzame weken. Maar net zoals we met Pasen niet alleen de lijdenstijd gedenken maar ook uitzicht hebben op hoop en licht, zo zien we in deze donkere tijd om ons heen ook vele hoopvolle initiatieven ontstaan. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen van jong tot oud naar elkaar omzien, hoe we ondanks alles inventieve manieren vinden om toch in contact te blijven met elkaar. Hoe we weer leren waarderen en openstaan voor wat echt belangrijk is in het leven, namelijk gezondheid en de liefde en steun voor en van onze naasten.

Lieve mensen, we leven momenteel in een onzekere en angstige tijd vol zorgen. Zorgen om alle patiënten die vanwege het coronavirus ziek thuis zijn of in het ziekenhuis zijn opgenomen, zorgen om de bewoners van verzorgingshuizen en om thuiswonende ouderen die juist nu ze het zó nodig hebben hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien, zorgen om de gezondheid van onze naasten en van onszelf, zorgen om het voortbestaan van al die ondernemers en zzp-ers die in zwaar weer verkeren. Ik hoop dat we deze donkere tijd, waarin we lijden en waarin het zo stil kan zijn, snel achter ons kunnen laten. Ik hoop ook dat we met elkaar durven vertrouwen dat het weer licht wordt. Dat dát licht ons, net als het licht van Pasen, uitzicht geeft op andere tijden.

Tot die tijd doe ik een klemmend beroep op u om de maatregelen om het coronavirus terug te dringen strikt op te volgen.

Zet hem op, houd vol, en blijf uitkijken naar de dag waarop we elkaar weer in de armen kunnen sluiten.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester Laurens de Graaf

Burgemeester Laurens de Graaf De zon breekt door - Foto gemaakt door inwoner Ingrid Hek (Foto: Ingrid Hek)