Paasboodschap van burgemeester Laurens de Graaf

Home > Coronavirus (COVID-19) > Paasboodschap van burgemeester Laurens de Graaf

Paasboodschap van burgemeester Laurens de Graaf

Beste inwoners van de gemeente Lopik,

Pasen 2020. In mijn Paasboodschap aan u schreef ik dat we in een onzekere en angstige tijd vol zorgen leefden. Zorgen om alle patiënten die vanwege het coronavirus ziek thuis of in het ziekenhuis waren opgenomen, zorgen om de bewoners van verzorgingshuizen en om thuiswonende ouderen die juist toen ze het zó nodig hadden hun kinderen en kleinkinderen niet konden zien, zorgen om de gezondheid van onze naasten en van onszelf, zorgen om het voortbestaan van al die ondernemers en zzp-ers die in zwaar weer verkeerden. Ik scheef dat ik hoopte dat we die donkere tijd snel achter ons konden laten en dat we durfden te vertrouwen dat het weer licht zou worden. Dat dát licht ons, net als het licht van Pasen, uitzicht zou geven op andere tijden.

Een paar weken eerder, op 20 maart 2020, schalde om 08.45 uur uit de radiospeakers in meer dan 30 landen You’ll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers. Eén nummer tegelijkertijd op ruim 180 radiozenders om eensgezind te blijven tijdens de coronacrisis. Walk on, hoorden we. Walk on, with hope in your heart, and you'll never walk alone. De actie maakte veel los bij luisteraars in binnen- en buitenland. Het was magisch en ontroerend. Luisteraars pinkten een traantje weg en kregen kippenvel. Het voelde als verbroedering tot ver over de landsgrenzen.

Pasen 2021. Een jaar later. Helaas nog geen andere tijden waar we vorig jaar zo op hoopten. De wereld nog altijd in de ban van corona. Toch is Pasen ook dit jaar weer een feest van de hoop, van een nieuw begin. Zoals we ook ieder jaar mogen vertrouwen op het ontluikende voorjaar. De natuur laat het elk jaar vol overtuiging zien. Wel of geen pandemie, na herfststormen en donkere wintermaanden komt de wereld weer tot bloei. Voorzichtig beginnend bij de sneeuwklokjes en al snel gevolgd door blauwe druifjes en uitbundig bloeiende krokussen en narcissen. Dartelende lammetjes in de wei. Het gekwetter en gefluit van vogels. Bomen vol frisgroene blaadjes of getooid met een weelderige kroon van wit-roze  kersenbloesem. Kersenbloesem staat symbool voor het leven. Het leert je te genieten van kortstondige momenten en laat je de vergankelijkheid van schoonheid en het leven op zich zien.

Het Paasfeest is hét feest van de lente. Maar net als de lente van 2020 is ook de lente van 2021 anders. We willen er allemaal op uit, naar buiten, het leven beleven. Maar om corona tegen te gaan, worden we ook opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Je kunt de lente dit jaar ook als een troost ervaren. Terwijl de coronacrisis voortduurt, geeft de ontluikende natuur je een steuntje in de rug. Terwijl wij nog niet goed weten hoe het verder zal gaan, wordt het toch Pasen en zegt de lente Walk on, with hope in your heart, and don’t be afraid of the dark.

Wees niet bang voor het donker, we zien ook lichtpuntjes. De coronacrisis heeft voor enorm veel creativiteit gezorgd en we zoeken op totaal nieuwe (technische) mogelijkheden naar verbinding. We hebben het afgelopen jaar geleerd om niet te kijken naar wat er niét maar naar wat er wél kan. Ik heb grote bewondering voor de getoonde wendbaarheid van onze inwoners en ondernemers. Meer dan ooit genieten we van de kleine dingen die er toe doen, van de natuur om ons heen. We zijn op nieuwe manieren met elkaar verbonden. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het vaccineren van alle Nederlanders. Ondertussen hopen we allemaal dat we daarmee het coronavirus uiteindelijk overwinnen. Ondertussen hopen we allemaal dat het einde van al die vervelende maar noodzakelijke maatregelen in zicht is.

Hoop is ook ervaren dat je er niet alleen voor staat. Laten we, op gepaste afstand, op elkaar blijven passen. Het scheelt maar één letter met ‘Pasen’. Walk on, with hope in your heart, and you’ll never walk alone. Net als vorig jaar zeg ik: Houd vol en blijf uitkijken naar de dag waarop we elkaar weer in de armen kunnen sluiten.

Houd hoop en geniet van dat wat wél kan. Een vrolijk Pasen!

Met vriendelijke groet,

Burgemeester Laurens de Graaf