Adviespunt Zorgbelang (22-10-2018)

Home > Nieuws > Adviespunt Zorgbelang

Adviespunt Zorgbelang (22-10-2018)

Margriet Molenaar, het gezicht van Adviespunt Zorgbelang in Lopik:

“Voor mij telt het belang van de zorgvrager”

Hulp nodig bij het aanvragen van zorg of het oplossen van problemen rond zorg? Margriet Molenaar (41) staat u met raad en daad terzijde. Zij is het gezicht van Adviespunt Zorgbelang, de organisatie die Lopikers gratis ondersteunt als het om zorg gaat. “Wij zijn een soort Consumentenbond voor de zorg.”

Sinds 1 september 2018 is Adviespunt Zorgbelang actief in Lopik. De landelijke organisatie maakt zich sterk voor mensen die zorg ontvangen of nodig hebben. Bij Zorgbelang zijn bijna 500 patiënten- en cliëntenorganisaties aangesloten. Cliëntondersteuning door Zorgbelang wordt betaald door de gemeente Lopik, maar is volledig onafhankelijk.

Advies en ondersteuning

“Ik sta altijd náást de zorgvrager”, zegt Margriet Molenaar, het gezicht van Adviespunt Zorgbelang in Lopik. “Ik geef advies, bied ondersteuning en kom in actie als dat nodig is. Mijn diensten zijn gratis en ik heb geheimhoudingsplicht. Alles wat mensen mij vertellen, blijft onder ons.”

Sinds er vorig jaar nieuwe zorgwetten kwamen, weten veel mensen de weg niet meer in de zorgwereld, zegt Margriet. “Dat is logisch, want het is ook ingewikkeld. Ik kan daarbij ondersteuning geven. Hoe vraag je de juiste zorg aan? Bij welke instanties moet je zijn? En wat doe je als je het niet eens bent met een besluit van de gemeente over jouw zorg? Bij al dat soort vragen kan ik helpen.”

Eerste gesprek bij u thuis

Inwoners van de gemeente Lopik kunnen telefonisch advies vragen bij Adviespunt Zorgbelang. Maar als ze daar behoefte aan hebben, komt Margriet ook bij hen thuis. “Veel mensen zien bijvoorbeeld op tegen het eerste gesprek thuis met het Breed Sociaal Loket; het sociaal team van de gemeente Lopik. Ze weten niet goed hoe ze moeten verwoorden welke zorg ze nodig hebben. Daarom help ik hen bij de voorbereiding van dit  gesprek. En als mensen dat willen, ben ik ook aanwezig bij het gesprek zelf.”

Zorgbelang staat los van het Breed Sociaal Loket, waar mensen ook terecht kunnen met vragen over zorg en welzijn. “Het verschil is dat het Breed Sociaal Loket is verbonden aan de gemeente en de zorginstellingen. Dat kan soms botsen. Bij ons niet. Wij zijn écht onafhankelijk. Ik dien maar één belang en dat is het belang van de zorgvrager”, zegt Margriet beslist.

Adviespunt Zorgbelang is op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (026) 384 28 26. Zie ook: www.adviespuntzorgbelang.nl

*Naast Adviespunt Zorgbelang kunt u voor onafhankelijke cliëntondersteuning ook terecht bij MEE.
T 030 264 22 22 of clientondersteuning@mee-ugv.nl

Fotobijschrift: Margriet Molenaar: “Wij zijn écht onafhankelijk.”