Betalingsachterstanden? Een snelle aanpak voorkomt grotere geldproblemen (09-03-2021)

Home > Nieuws > Betalingsachterstanden? Een snelle aanpak voorkomt grotere geldproblemen

De wet op de schuldhulpverlening is per 1 januari 2021 aangepast. Organisaties zoals woningverhuurders, zorgverzekeraars, water- en energiebedrijven werken samen met de gemeenten. Lopen mensen achter met hun betalingen? Dan krijgt de gemeente hiervan bericht. Namens de gemeente kijkt Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) of zij hulp kunnen aanbieden. Zo voorkomen we met elkaar dat er grotere schulden ontstaan, waardoor u jarenlang met financiële problemen kunt komen te zitten.

De aangepaste wet regelt dat de gemeente meldingen krijgt als inwoners 30 tot 100 dagen te laat zijn met het betalen van hun vaste lastenrekeningen aan woningcorporatie, zorgverzekeraar, energieleverancier of drinkwaterbedrijf. De gemeente is verplicht om op al deze signalen te reageren door contact te zoeken met de inwoners in de vorm van een brief, telefoontje of huisbezoek en een hulpaanbod te doen. Het doel van de vernieuwde wet en deze aanpak vroegsignalering is het voorkomen van schulden. Snel ingrijpen kan voorkomen dat geldproblemen steeds erger worden en jarenlang duren.

WIL helpt de inwoners van de gemeenten Lopik, Houten, Nieuwegein en IJsselstein om werk te vinden, betaalt uitkeringen en biedt extra regelingen voor mensen met een laag inkomen. Ook helpt WIL bij (het voorkomen van) geldzorgen en schulden.

Extra aandacht voor gezinnen

Inwoners met betalingsachterstanden op de vaste lasten krijgen een brief van WIL. Daarnaast wordt in een aantal gevallen telefonisch contact opgenomen. Lukt dit niet, dan gaat WIL op huisbezoek. WIL ondersteunt en zorgt dat mensen de juiste hulp krijgen. Er wordt extra gelet op gezinnen met kinderen. Er wordt samengewerkt met lokale partijen dichtbij de inwoners.

Meer informatie

Kijk op wil-lekstroom.nl/schuldhulpverlening wat er mogelijk is. U kunt ook bellen naar de klantenservice. WIL is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via 030 - 7022 300.