Boek 'Lopikerwaard in oorlogstijd Deel 2, Schetsen over Crisis en Oorlog' (11-11-2020)

Home > Nieuws > Boek 'Lopikerwaard in oorlogstijd Deel 2, Schetsen over Crisis en Oorlog'

Burgemeester Laurens de Graaf had vandaag (dinsdag 11 november 2020) de eer en het genoegen het eerste exemplaar van het boek De Lopikerwaard in oorlogstijd, deel 2, Schetsen van Crisis en Oorlog, geschreven door de heer Joop van Vliet, inwoner van Lopik, in ontvangst te nemen.

Bekijk de beelden van de overhandiging van het boek en interviews met schrijver de heer Joop van Vliet en met de heer Bertus de Groot van de Stichting Jaarsveld Oorlogsgedenkteken door op de foto hieronder te klikken. Meer informatie over de totstandkoming en verkoop van het boek vindt u ook op de website van de Stichting Jaarsveld Oorlogsgedenkteken

(Afbeelding en video-opname: Rob Verheul)

Vijf jaar geleden, op 5 mei 2015, overhandigde de heer Joop van Vliet in de Nederlands Hervormde Kerk te Jaarsveld het eerste exemplaar van zijn boek De Lopikerwaard in oorlogstijd aan de toenmalige burgemeester mevrouw R.G. Westerlaken-Loos. En nu is er dit tweede deel waarin de heer Van Vliet schrijft over de Lopikse militairen, over hoe de situatie was in Nederland en over hoe de communicatie vroeger verliep. Tegenwoordig komt nieuws via onze televisie, computer, tablet én mobiele telefoon vanzelf naar ons toe. Waar we ons op dat moment ook bevinden, zodra er zich iets vermeldenswaardig heeft voorgedaan kunnen we er over lezen. In tegenstelling tot vroeger; zonder internet en televisie hoorden mensen toen pas (veel) later wat er was gebeurd.

Steeds meer mensen hebben de oorlog niet meegemaakt en moeten het hebben van de overlevering. De kennis van de heer Van Vliet over dat wat zich in de oorlog in de Lopikerwaard en binnen onze gemeentegrenzen heeft afgespeeld is bijzonder groot. In zijn boek schetst hij een gedetailleerd beeld van de Lopikerwaard in oorlogstijd en van de spanningen waaraan inwoners, soldaten, onderduikers en verzetsmensen waren blootgesteld. Het is van groot belang dat al deze verhalen van generatie op generatie worden doorverteld, worden opgeschreven en voor altijd bewaard blijven. Zodat ook wanneer er geen mensen meer zijn die de oorlog hebben meegemaakt, we met elkaar blijvend herinneren en herdenken wat toen is gebeurd. Zodat we ons blijven realiseren dat dat is wat we nooit meer willen meemaken. Zodat we ieder jaar opnieuw onze vrijheid mogen vieren en we allemaal de verantwoordelijkheid voelen voor het behouden en versterken hiervan.

Een bijzonder woord van dank aan auteur de heer J. van Vliet en aan vormgever de heer C. Verweij voor de totstandkoming van dit indrukwekkende boek. Ook hartelijk dank aan Bertus en Rieneke de Groot van de Stichting Jaarsveld Oorlogsgedenkteken en aan de vele familieleden en inwoners van de gemeente Lopik voor het ter beschikking stellen van foto’s van militairen die hebben deelgenomen aan de mobilisatie en de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk ook een woord van dank aan basisscholen Eben Haëzer in Jaarsveld en De Regenboog in Lopik die hun kopieerapparaten beschikbaar hebben gesteld voor het op hoge resolutie scannen van de foto’s en aan Terberg Benschop voor de sponsorbijdrage en het drukken van het boek. Fantastisch hoe zoveel betrokkenheid de presentatie van dit boek mogelijk heeft gemaakt.