Campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’: in juli staat de waterbestendige plant centraal (10-07-2017)

Home > Nieuws > Campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’: in juli staat de waterbestendige plant centraal

De campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin’ geeft bewoners concrete handvatten hun tuin te vergroenen. Na de maand maart staat in juli voor de tweede keer de watervriendelijke tuin centraal in de lokale tuincentra die hiervoor samen werken met de gemeente. Bezoekers kunnen daar terecht om zich te laten informeren hoe men een tuin inricht om meer regen op te vangen. Zo helpen ze mee om wateroverlast te voorkomen en de tuin koeler te houden tijdens hitte.

Minder tegels, meer groen

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken krijgen met hitte, droogte en extreme regenbuien. Veel regenwater dat afstroomt van verhard oppervlak gaat direct naar de riolering. Bij heftige buien kan de riolering dat niet meer aan. Bewoners kunnen hun tuin als buffer gebruiken tegen problemen met te veel of te weinig water. Door zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen kan het regenwater wegzakken in de bodem. Hierdoor ontstaat er minder snel kans op overstroming van de rioolputten en wateroverlast op straat. Ook verdort de tuin minder bij periodes van langdurige droogte. Een groene tuin is koeler in de zomer en ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten.

Actiemaand juli

In de tuincentra Hornbach Nieuwegein, Groenrijk Baars en Intratuin IJsselstein wordt in de maand juli extra aandacht gegeven aan waterbestendige planten. Deze planten doen het ook goed op de natte(re) plekken in de tuin. Ook heeft Groenrijk Baars in deze maand een kortingsactie op regentonnen. Als inspiratie is een folder met ideeën voor de watervriendelijke tuin beschikbaar. Hierin staat diverse voorbeelden hoe een tuin te vergroenen. De folder is gratis af te halen bij de tuincentra.

Samenwerking

De campagne is een initiatief van de Tuinbranche Nederland, het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, 8 Utrechtse gemeenten en 13 regionale tuincentra. Kijk voor meer informatie op de website www.nieuwegein/watervriendelijketuin. Ook kunt u contact opnemen met Laurens van Miltenburg, gemeente Nieuwegein, telefoon (030) 607 1461, l.vanmiltenburg@nieuwegein.nl.

Logo watervriendelijke tuin

12 ideeën voor een watervriendelijke tuin

1. Tegel eruit, plantje erin

Minder tegels in de tuin ofwel minder verhard oppervlak in de tuin heeft veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft dan niet via een putje en het riool te worden afgevoerd. Dit helpt mee om wateroverlast te voorkomen en houdt je tuin op warme dagen koeler. Een groene tuin is ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten.

2. Regenpijp afkoppelen van het riool

Door de regenpijp af te koppelen, kan het water via een mooie goot in de tuin infiltreren of opgeslagen worden in een vijver of in een infiltratievoorziening. Grenst je tuin aan een sloot? Dan kun je het water via een greppel naar deze sloot afvoeren en kan een deel onderweg langzaam infiltreren in de bodem.

3. Regenton

Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater opvangen en opslaan in een regenton. Door het water op te slaan, kan je het later gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven. Een regenton is zowel op een balkon als in een tuin toepasbaar en moet altijd van een overloop voorzien zijn, liefst een overloop die via een open goot de tuin in gaat.

4. Open goot

Een open goot kan het regenwater leiden naar een sloot, een vijver of een grindstrook waar het water kan worden opgeslagen. Open goten bieden kansen in de tuin voor bijvoorbeeld speelmogelijkheden voor kinderen. Ook kunnen ze de tuin erg verfraaien.

5. Hoogteverschillen in de tuin

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen, zorg je ervoor dat sommige delen altijd droog blijven en dat in andere delen, bij een heftige regenbui, water kan blijven staan. Het terras en andere delen van de tuin waar geen water mag blijven staan, kunnen iets hoger worden aangelegd. In de iets lager gelegen onverharde delen van de tuin kan het water na een heftige bui even blijven staan en geleidelijk wegzakken.

6. Groene erfafscheiding

In plaats van houten schuttingen kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Groene erfafscheidingen zoals hagen en struiken bieden schuilplaats en voedsel aan veel soorten vogels en insecten. Daarnaast helpen ze de tuin koel te houden en zijn ze goed voor de waterhuishouding van de wijk. Natuurlijk kun je ook voor eetbare bessenstruiken kiezen waarvan je zelf kunt eten.

7. Beplanting

Kies vaste planten die bij je tuin passen. Houd rekening met licht, schaduw, vochtige en droge plaatsen. Kijk wat het bij de buren goed doet. Dat zal het waarschijnlijk ook in jouw tuin goed doen. Zo krijg je een tuin die weinig onderhoud vraagt.