Campagne tegen drugslabs in het buitengebied, in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem (15-10-2021)

Home > Nieuws > Campagne tegen drugslabs in het buitengebied, in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem

Tijdelijke huurders in jouw buurt?

Elke dag worden op locaties in Nederland drugslaboratoria, chemicaliën of drugsafval aangetroffen. Vanwege de enorme impact op een buurt of bedrijf heeft dit hoge prioriteit bij de gemeente Lopik. Daarom houdt de gemeente samen met 9 andere gemeenten in West-Utrecht een campagne met Meld Misdaad Anoniem, waarmee inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties en drugcriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via M. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen onderdeel van de politie.

De gemeente Lopik en Meld Misdaad Anoniem houden een campagne tegen drugslabs in het buitengebied. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. De gemeente Lopik vindt het belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s en meldmogelijkheden. Een veilig buitengebied is in het belang van iedereen. Melden kan veel ellende voorkomen. Wij ondersteunen daarom deze campagne. Samen met u maken we een vuist tegen drugscriminaliteit.

Schade en onveiligheid door drugslabs

Drugslabs hebben meer impact op een buurt of bedrijf dan je denkt. Door het werken met chemicaliën zijn er risico’s verbonden aan drugslaboratoria en opslagplaatsen. Denk aan het gevaar voor omwonenden: ontploffingsgevaar, kans op het ontsnappen van gevaarlijke gassen en brandrisico. Ook het vervoer van chemische stoffen brengt de veiligheid en volksgezondheid van mensen in gevaar. Drugsafval wordt achtergelaten of elders gedumpt. Gebouwen of landerijen worden onherstelbaar aangetast.

Daarbij geeft de aanwezigheid van criminelen de buurt een onveilig gevoel. Mensen kunnen worden verleid of omgekocht om mee te werken. Werk je eenmaal mee aan een drugslab dan kom je niet meer uit het criminele circuit. Als verhuurder van een pand ben je zelfs medeplichtig aan het witwassen van crimineel geld. Houd je buurt veilig, ondersteun de campagne en verwijs mensen met informatie door naar Meld Misdaad Anoniem.

Meld Misdaad Anoniem

Signalen kunnen anoniem worden gemeld bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000. M. zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kan je 24/7 melden via meldmisdaadanoniem.nl/melden