College van B&W brengt bedrijfsbezoek aan Natuurmuseum en klompenwinkel ‘De Wielewaal’ (18-07-2017)

Home > Nieuws > College van B&W brengt bedrijfsbezoek aan Natuurmuseum en klompenwinkel ‘De Wielewaal’

College van B&W brengt bedrijfsbezoek aan Natuurmuseum en klompenwinkel ‘De Wielewaal’ (18-07-2017)

RSS
Dit item is verlopen op 18-09-2017.

Onlangs bracht het college van B&W een bedrijfsbezoek aan Natuurmuseum De Wielewaal aan de Tiendweg 26 in Willige Langerak. Eigenaren Lou en Marijke Rijneveld begonnen het natuurmuseum in 1988 op de voormalige boerderij. In het natuurmuseum wordt de rijke en gevarieerde natuur van het Groene Hart in beeld gebracht. Muurschilderingen brengen de opgezette vogels en andere dieren terug in hun unieke omgeving. Naast het museum is er op het erf ook een klompenwinkel met producten in het assortiment die niet overal meer te verkrijgen zijn.

Burgemeester Lokker: “Lopik is trots op deze unieke en inspirerende locatie waar de passie voor natuur en landschap niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar is. Een pareltje dat past binnen het Lopik NatuurLek-gevoel.”

Natuurmuseum en natuurvriendelijke tuin

Bijna alle opgezette dieren en vogels in het museum zijn slachtoffer van het verkeer. De vogels en andere dieren - met allemaal hun eigen verhaal - kunnen worden bewonderd in drie verschillende expositieruimtes die met elkaar één geheel vormen. De muurschilderingen van de polder van Willige Langerak, de Middelste Molen van Cabauw en oude dorpskernen maken het museum uniek.

De inspirerende ruimtes bieden ook mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten, kinderfeestjes en wilgenteencursussen.

De tuin is natuurvriendelijk ingericht met hoogstamfruitboomgaarden, griendjes en een ecologisch ingerichte poel. Sfeervol en uitermate geschikt voor een bruidsreportage. Zowel het museum als de tuin geven een prachtig beeld van de natuur in het Groene Hart en zijn cultuurhistorie.

Naam ‘De Wielewaal’

De wiel die tussen de Tiendweg en de Lekdijk ligt, hoort bij het natuurmuseum. Een wiel is een plas die na een dijkdoorbraak is ontstaan. In Willige Langerak werd deze wiel ook wel ‘waal’ genoemd. Rond een wiel groeien vaak populieren en wilgen: de lievelingsbomen van de wielewaal. Ook veel andere vogels voelen zich er thuis.

Bewustwording is drijfveer

Niet de hoeveelheid vogels en de grootte van de collectie is voor Natuurmuseum De Wielewaal de drijfveer, maar het bewust maken van de unieke natuur om ons heen. De afgelopen jaren hebben Lou en Marijke Rijneveld dan ook al vele Lopikse basisschoolleerlingen voor een excursie mogen ontvangen.