Controle fietsverlichting; van circa 70 fietsers hebben 9 geen (volledige) verlichting (17-01-2020)

Home > Nieuws > Controle fietsverlichting; van circa 70 fietsers hebben 9 geen (volledige) verlichting

Controle fietsverlichting; van circa 70 fietsers hebben 9 geen (volledige) verlichting (17-01-2020)

RSS
Dit item is verlopen op 17-03-2020.

Wethouder Gerrit Spelt, BOA Marcus van der Krogt en verkeerskundige Frans de Haes van de gemeente Lopik hebben vanmorgen (17 januari) de fietsverlichting gecontroleerd op het fietspad vanaf Lopik richting Schoonhoven ter hoogte van de Zijdeweg. Dit in het kader van de landelijke VVN fietslichtactie 'Ik Val op!' Doel van de actie is fietsers bewust maken van goede verlichting voor eigen veiligheid.

Er zijn vanmorgen circa 70 fietsers gecontroleerd. Daarvan hadden 9 fietsers geen of geen volledige fietsverlichting. Fietsers met volledige verlichting kregen een compliment en een kleine attentie van wethouder Gerrit Spelt. De fietsers zonder licht kregen het advies om het licht zo snel mogelijk te (laten) maken en kregen ook een kleine attentie. Wethouder Gerrit Spelt is zeer tevreden dat het overgrote deel goede fietsverlichting had. Een stuk beter dan de landelijke cijfers. Het blijft daarnaast wel zaak dat die laatste 10-15% ook moet zorgen voor een stuk eigen veiligheid en zichtbaarheid op de weg.

Fietsen zonder verlichting wordt het meest genoemd als iets dat mensen een onveilig gevoel geeft in het verkeer. Veel fietsers beseffen nog niet dat fietsverlichting essentieel is om goed gezien te worden. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de fietsers in Nederland geen of geen volledige fietsverlichting voert. Desondanks geeft 95% van de fietsers aan het gevaarlijk te vinden om zonder verlichting in het donker te fietsen. Het is dan ook belangrijk je verlichting aan te zetten in het donker of bij slecht zicht. Niet alleen zie je zelf dan beter wat er voor je op de weg gebeurt, je valt ook veel beter op voor andere weggebruikers. Op de fiets is goede zichtbaarheid van levensbelang; goedwerkende fietsverlichting is dan onmisbaar. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt namelijk in het donker.

Wethouder Gerrit Spelt en verkeerskundige Frans de Haes controleren fietsverlichting

Banner 'Ik val op'