De eerste (succes)ervaringen van Buurtgezinnen in gemeente Lopik (23-04-2019)

Home > Nieuws > De eerste (succes)ervaringen van Buurtgezinnen in gemeente Lopik

De eerste (succes)ervaringen van Buurtgezinnen in gemeente Lopik (23-04-2019)

Vorig jaar is Buurtgezinnen.nl van start gegaan in de gemeente Lopik. De eerste koppelingen zijn een feit. Wat zijn de ervaringen tot nu toe van de gezinnen?

Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden, terwijl je ze dat van harte gunt. Je kunt het niet langer alleen. Maar niet iedereen heeft mensen om zich heen die hulp kunnen bieden. Buurtgezinnen.nl is er voor deze gezinnen.

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders met een groot hart die graag wat willen doen voor een ander gezin. De kennismaking en het maken van afspraken wordt begeleid door de coördinator van Buurtgezinnen. Zij is en blijft ook voor het vervolg de vraagbaak voor gezinnen.

In Lopik is het afgelopen jaar een aantal mooie koppelingen tussen vraag- en steungezinnen tot stand gekomen. Een (geanonimiseerd) voorbeeld hiervan;

Betty meldde zich vorig jaar aan bij Buurtgezinnen: “Het voelde eerst heel dubbel. Eva had extra aandacht nodig. Ik sta er alleen voor met drie kinderen en zij helpt reuze goed mee. Maar ik gunde haar zo graag iets voor zichzelf. En nu ging ik die aandacht die ik haar zelf wilde geven aan iemand anders uitbesteden..... Maar toen ze na de eerste keer zo super enthousiast thuis kwam, was de twijfel helemaal weg. Ik zie dat het haar goed doet, dat ze het leuk heeft, dat ze nieuwe dingen leert. Het is echt een perfecte match!” Ondertussen gaat Eva van tien nu al bijna een half jaar met veel plezier naar haar steungezin. Iedere maandagmiddag doen steunmoeder en Eva samen aan de keukentafel creatieve dingen. Eva geniet van de één op één aandacht en komt met allerlei nieuwe creatieve technieken in aanraking. Ze eet gezellig mee ’s avonds en gaat daarna naar huis. Voor Eva superleuk, maar vertelt steunmoeder: “Voor mij ook heerlijk. Mijn eigen kinderen houden niet van knutselen. Nu kan ik samen met Eva mijn creativiteit kwijt. Het is een heerlijk ontspannen middag in een doorgaans drukke week!”

Ook wethouder Johan van Everdingen is enthousiast over de samenwerking met Buurtgezinnen: “Buurtgezinnen is een mooie manier om op een informele wijze net dat beetje steun te geven die soms nodig is, zonder direct in een heel professioneel circuit te komen. Grote waardering voor de gezinnen die belangeloos deze hulp bieden.”

Sinds een paar weken is er een nieuwe coördinator in de gemeente Lopik, Gerlinda van den Biezenbos: “Buurtgezinnen.nl is een mooi laagdrempelig initiatief waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Als moeder van 3 pubers en professioneel verzorger van 3 gezinshuiskinderen weet ik hoe hectisch een gezin kan zijn. Ik vind het mooi, een proces te mogen begeleiden waarbij gezinnen ontlast worden, hun netwerk kunnen versterken en daarbij hun eigen kracht (her)vinden.”

Ken je gezinnen die behoefte hebben aan een steuntje in de rug? Of gezinnen die graag een ander gezin zouden willen ondersteunen? Je kan je direct aanmelden via buurtgezinnen.nl. Voor informatie of vragen is Gerlinda te bereiken via gerlinda@buurtgezinnen.nl en op telefoonnummer 06-49 99 90 98.