Dodenherdenking 4 mei en beschouwing burgemeester Laurens de Graaf op vrijheid (04-05-2020)

Home > Nieuws > Dodenherdenking 4 mei en beschouwing burgemeester Laurens de Graaf op vrijheid

De dodenherdenking op 4 mei vond dit jaar vanwege het coronavirus sober en zonder publiek plaats. Burgemeester Laurens de Graaf legde een krans bij de oorlogsmonumenten in Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp en herdacht de gevallenen in een online toespraak. Deze toespraak is samen met beeldmateriaal van de drie kransleggingen gepubliceerd via onze website www.lopik.nl (klik op onderstaande foto) en onze social-mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram.

De tekst van de herdenking leest u hieronder:

De Leegte omarmen!

Beschouwing op vrijheid door burgemeester De Graaf

Vandaag zijn wij stil. Stil om de slachtoffers uit de Tweede Wereld Oorlog en de oorlogen die daarna zijn gevoerd te gedenken. Wij zijn stil om te beseffen hoeveel strijd anderen gevoerd hebben voor onze vrijheid. Vrijheid die zo vanzelfsprekend maar o zo waardevol is. Dat beseffen we nu 75 jaar na de bevrijding wellicht meer dan ooit. Vandaag hangt onze nationale driekleur halfstok! Deze dodenherdenking is door het coronavirus een andere dodenherdenking dan de afgelopen 74 jaar.

We kunnen niet samenkomen, hoe graag we dat – in stilte – ook zouden willen. We herdenken thuis. Koning Willem-Alexander zal vanavond – alleen – Op de Dam in Amsterdam ons toespreken. Met hem zal iedereen in ons land stil zijn. Het zal stil zijn in onze huiskamers. Hoewel we deze keer fysiek niet samen kunnen komen denk ik persoonlijk dat deze herdenking extra indrukwekkend is.

In onze gemeente heb ik een krans gelegd bij de oorlogsmonumenten in Benschop, Jaarsveld en Lopik. Deze kranslegging is uit eerbied en met respect voor hen die in én voor onze gemeenschap vielen. Ik weet dat ook nabestaanden en veteranen een bloemenhulde hebben gebracht. Om 2 minuten voor 20:00 uur zal op veel plekken in onze gemeente het taptoe-signaal vanuit huis klinken.

Ter afsluiting, wil ik graag nog iets met u delen. Deze tijden ben ik – net als u – veel meer thuis. In de ommetjes die ik af en toe met mijn vrouw maak, merk ik extra hoe mooi ons landschap en de natuur is. Dichtbij huis inspireert. Ik liep (letterlijk) tegen een gedicht aan dat mij raakte. Het is geschreven door één van onze inwoners: Sander Rijneveld. Sanders opa zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet in Willige Langerak. Hij heeft speciaal voor 75 jaar vrijheid een gedicht geschreven. Graag draag ik dit aan u voor.

75 jaar vrijheid (door Sander Rijneveld)

De leegte omarmen

Dromen van vroeger en later

Lopen over het water

De leegte omarmen

In stilte die niemand ziet

Heeft een eigen ruimte

En tijd kent ze niet

Tussen leven en dood

Zonder haar te kennen

Andersdenkend of Jood

De leegte omarmen

Voor wat tussen ons leeft

Voor wie naamloos is nog

Geen thuis gevonden heeft

Om te kunnen dragen

Wat onverdraagbaar is

De last van alle vragen

Door zwijgen in spreken

Spreken in zwijgen, langzaam

Een eigen stem krijgen

De leegte omarmen

Die nog niet is ingekleurd

Even los van de wereld

En wat daarin is gebeurd

Vervuld van verlangen

Naar een wereld in vrijheid

Open in ontvangen

De leegte omarmen

Open staan naar het licht

De nacht door de dag

Met elk een eigen gezicht

In alle leegte herdenken wij, maar ik hoop dat we ieder persoonlijk vervuld zijn met dankbaarheid en respect voor al die mannen en vrouwen die voor onze vrijheid gestreden hebben. Stil zijn om te herdenken en stil zijn om de vrijheid extra bewust te ervaren! Laten we op 5 mei de vrijheid vieren. Hijs de vlag vol in top!

Kranslegging bij oorlogsmonument Benschop Kranslegging bij oorlogsmonument Jaarsveld Kranslegging bij oorlogsmonument Lopik-dorp