Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei, #HerdenkThuis (25-04-2021)

Home > Nieuws > Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei, #HerdenkThuis

Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei, #HerdenkThuis (25-04-2021)

Dit item is verlopen op 06-05-2021.

Dodenherdenking op 4 mei vindt vanwege het coronavirus ook dit jaar sober en zonder publiek plaats. Iedereen herdenkt thuis de inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Ook Bevrijdingsdag 5 mei vieren we vooral online.
De nationale programma’s vindt u op de website www.4en5mei.nl

Kranslegging bij oorlogsmonumenten Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp

Op 4 mei legt burgemeester Laurens de Graaf samen met gemeenteraadsleden een krans bij de oorlogsmonumenten in Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp. Dit alles gebeurt op een wijze die recht doet aan eerbied en respect en met de inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Foto’s van de drie kransleggingen worden gepubliceerd op onze website www.lopik.nl en social-mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram.

Oproep om te vlaggen op 4 en 5 mei

4 mei

Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept heel Nederland op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. De nationale driekleur zonder wimpel mag vanaf zonsopgang (06.05 uur) worden gehesen en voor zonsondergang (21.10 uur) weer worden neergehaald. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

In de vlaginstructie staan ook regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. In 2020 werd het vlagprotocol op 4 mei eenmalig aangepast in verband met 75 jaar bevrijding en werd ook op alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok gehangen. Gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen werd verzocht deze vlaginstructie te volgen. Het protocol van de Rijksoverheid wordt dit jaar niet aangepast. Dit betekent dat de vlaggen op de hoofdgebouwen van de Rijksoverheid dit jaar op 4 mei om 18.00 uur halfstok worden gehesen.

5 mei

Op Bevrijdingsdag 5 mei hangt de vlag (zonder wimpel) de gehele dag in de top. Vanaf zonsopgang (06.05 uur) mag de vlag worden gehesen en bij zonsondergang (21.10 uur) wordt de vlag neergehaald.