Erespeld voor mevrouw P.M.G. Overbeek-Vermond (23-11-2020)

Home > Nieuws > Erespeld voor mevrouw P.M.G. Overbeek-Vermond

Erespeld voor mevrouw P.M.G. Overbeek-Vermond (23-11-2020)

Op zaterdag 21 november 2020 ontving mevrouw P.M.G. Overbeek-Vermond de erespeld van de gemeente Lopik uit handen van burgemeester Laurens de Graaf. Mevrouw Overbeek ontvangt de erespeld vanwege haar 50-jarig trouw lidmaatschap van Dameskoor ‘Onder Ons’ in Cabauw. Vanwege corona wordt de erespeld niet zoals gebruikelijk uitgereikt tijdens een Eucharistieviering in de kerk in Cabauw, maar op het woonadres van mevrouw Overbeek en in gezelschap van mevrouw Van den Hoek, voorzitster van het dameskoor.

Mevrouw Elly Overbeek

Mevrouw Elly Overbeek is 50 jaar trouw lid van Dameskoor ‘Onder Ons’ in Cabauw dat na de bevrijding in 1945 werd opgericht. Zij zingt regelmatig solo en verzorgt ook voordrachten, wat zij allebei heel goed kan. Haar prachtige vertolking van het ‘Ave Maria’ heeft al veel mensen ontroerd.

Ook zingt mevrouw Overbeek al 20 jaar bij gitaargroep ‘Akkoord’, voorheen bekend onder de naam ‘Gitaritos’.

Het is duidelijk dat muziek en zang een belangrijke rol spelen in het leven van mevrouw Overbeek. Zingen is gezond! Het draagt bij aan cohesie binnen groepen mensen, je leert bewust om te gaan met je ademhaling, met je lichaam, zingen zorgt voor een verhoogde concentratie, traint het geheugen en is ontspannend.

Helaas kan er door corona al vele maanden niet worden gezongen door het koor.

Dameskoor ‘Onder Ons’

Na de bevrijding is in 1945 onder leiding van Pastoor Uyttewaal het meisjeskoor ‘Onder Ons’ opgericht dat in de loop der jaren langzaam veranderde in dameskoor. Het koor telde bij de oprichting 35 en tegenwoordig 25 koorleden. Eén van de koorleden is al sinds de oprichting trouw lid.

Dameskoor ‘Onder Ons’ ondersteunt de wekelijkse kerkdiensten in de geloofsgemeenschap in Cabauw. Ook zingt het koor bij kerkelijke rouw- en trouwvieringen, in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en in Woonzorgcentrum De Schutse in Lopik-dorp.

Het dameskoor heeft een goed samenwerkingsverband met het herenkoor ‘Sint Caecilia’, waarmee regelmatig samen wordt gezongen in de kerkdiensten.

Het repertoire bestaat uit Nederlandstalige liturgische gezangen, Latijnse, Duitse en Engelse liedjes. Het koor staat garant voor ambitie, uitstraling, saamhorigheid en veel gezelligheid.

Toekenningscriteria erespeld

1. De erespeld wordt toegekend aan personen (inwoners en niet-inwoners van de gemeente Lopik) als blijk van waardering voor hun langdurige en meer dan evenredige inzet voor een gemeenschap binnen de gemeente Lopik.
  2. De erespeld wordt toegekend aan personen (inwoners en niet-inwoners van de gemeente Lopik), die 50 of 60 jaar onafgebroken lid zijn van een vereniging binnen de gemeente Lopik, ter gelegenheid van hun jubileum.