Gemeente Lopik doet mee aan actieweek 'NIX zonder ID' (30-08-2017)

Home > Nieuws > Gemeente Lopik doet mee aan actieweek 'NIX zonder ID'

Gemeente Lopik doet mee aan actieweek 'NIX zonder ID' (30-08-2017)

Dit item is verlopen op 17-09-2017.

Vanuit het project Nuchter Verstand doet de gemeente Lopik mee aan de themaweek ‘NIX zonder ID’. Het Trimbos-instituut organiseert deze actieweek van 7 t/m 14 september 2017 voor de tweede keer. In deze week staat het tonen van het identiteitsbewijs en het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol centraal. De gemeente Lopik wil als Nuchter Verstand gemeente het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar voorkomen en/of verminderen.

Donderdag 7 september 2017 start de landelijke themaweek ‘NIX zonder ID’.

Tot en met 14 september 2017 vragen gemeenten, toezichthouders Drank-en Horecawet en andere organisaties samen met verkopers van alcohol en tabak, het Trimbos-instituut en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aandacht voor het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. In de afgelopen drie jaar is er al veel gedaan om de doelstelling van NIX18, niet roken en drinken onder de 18 jaar, te halen. Er zijn goede resultaten geboekt, maar het kan nog een stuk beter. Structureel gebruik van een ID kan daarin uitkomst bieden.

Acties van NIX in Lopik

Ook in Lopik vinden verschillende acties plaats om het checken en spontaan tonen van het identiteitsbewijs (ID) van jongeren die alcohol of tabak kopen onder de aandacht te brengen. Want NIX doen we samen.

Over de Themaweek ‘NIX zonder ID’

Ter versterking van de sociale norm niet drinken en roken tot 18 jaar is een goed verkoop- en handhavingsbeleid nodig. Tijdens de themaweek staan het tonen van het ID en het naleven van de leeftijdsgrens centraal. Landelijk wordt de week ondersteund door een NIX18 Tv-commercial en voor verkopers nieuw materiaal van NIX, waaronder posters, plafondhangers en kassabalkjes. Het Trimbos-instituut heeft voor gemeenten en lokale of regionale organisaties een toolkit met materialen ontwikkeld om acties vorm te geven en aandacht te vragen voor het spontaan tonen en het checken van het ID bij aankoop van alcohol en tabak.

logo NIXzonderID