Gemeente Lopik reikt voor 3e keer mantelzorgwaardering uit (03-10-2017)

Home > Nieuws > Gemeente Lopik reikt voor 3e keer mantelzorgwaardering uit

Gemeente Lopik reikt voor 3e keer mantelzorgwaardering uit (03-10-2017)

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers. Mantelzorg is onbetaalde zorg die door de partner, buren of vrienden, gegeven wordt aan een persoon die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Mantelzorg is vaak zwaar en onderschat werk, maar wel van onschatbare waarde voor de zorgvrager. Daarom geeft de gemeente Lopik mantelzorgers dit jaar een VVV-bon ter waarde van € 50,- en daarnaast een lokale cheque ter waarde van € 25,- als blijk van waardering. De lokale cheque kunnen mantelzorgers verzilveren bij verschillende Lopikse ondernemers.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die opgroeien met zorg. Bijvoorbeeld een broer of zus met een chronische ziekte of beperking, een vader of moeder met een psychische ziekte of ernstige verslaving of een opa of oma die intensieve zorg nodig heeft en in de directe omgeving van het gezin woont. Ook deze mantelzorgers ontvangen een blijk van waardering. Zij ontvangen een Bol.com bon ter waarde van € 40,-.

Mantelzorg is een taak van de gemeente

De gemeente Lopik en Pulse vinden het belangrijk om mantelzorgers in beeld te hebben, om zo adequaat in  te spelen op de behoeften van mantelzorgers. Mantelzorgers die een cheque aanvragen, wordt gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden. Op die manier krijgen Pulse en de gemeente inzicht in het aantal mantelzorgers en kunnen zij hen, als zij dit op prijs stellen, informeren en betrekken bij het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld over respijtzorg, lotgenotencontact en mantelzorgmaaltijd.

Mantelzorgwaardering

Je bent een mantelzorger als je meer dan acht uur per week, minimaal drie maanden lang voor iemand zorgt. Mantelzorg wordt vaak als logisch gezien, helemaal als het een gezinslid betreft. Daarom is het goed om stil te staan bij de waardering voor de zorg die gegeven wordt. De gemeente Lopik en Pulse willen met de Mantelzorgwaardering mantelzorgers laten zien hoe belangrijk hun taak is voor onze Lopikse samenleving. Om de waardering te ontvangen hoef je als mantelzorger zelf niet in de gemeente Lopik te wonen. Degene voor wie je zorgt wel.

Mantelzorgers kunnen de VVV-bon en de lokale cheque aanvragen bij het steunpunt mantelzorg Pulse (0348) 79 20 06, het Breed Sociaal Loket (0348) 55 99 55 of via Vitras (0900) - 82 123 82. Het uitreiken van de waarderingen vindt plaats t/m 31 december 2017. De lokale cheque is te verzilveren tot 1 april 2018. Mantelzorgers kunnen dit bedrag besteden bij: Kapsalon Corrie Lopik, BiBi ’s haarmode Benschop, Bloembinderij De Hooiberh Benschop, 4roses Lopik, Schoonheidssalon Miranda, The Read shop Lopik, Intratuin IJsselstein, Salon Lopik en Natuurmuseum De Wielewaal.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Breed Sociaal Loket via bsl@lopik.nl of telefoonnummer (0348) 55 99 55 of steunpunt mantelzorg Pulse via telefoonnummer (0348) 79 20 06.