Immanuëlschool Lopikerkapel eerste gecertificeerde afvalvrije school (07-03-2018)

Home > Nieuws > Immanuëlschool Lopikerkapel eerste gecertificeerde afvalvrije school

Dit item is verlopen op 07-05-2018.

Op woensdag 7 maart 2018 bezocht wethouder Gerrit Spelt de eerste gecertificeerde afvalvrije school van Lopik, namelijk de Immanuëlschool in Lopikerkapel. Om te komen tot een afvalvrije school moet vooral het restafval flink worden teruggedrongen. Daarnaast zullen alle afvalstromen niet meer als afval worden gezien maar als grondstof. Daarom is het van belang dat al het afval goed wordt gescheiden voor hergebruik. Hierdoor zal het restafval tot een minimum reduceren terwijl de grondstoffen enorm toenemen en hun weg vinden in de circulaire economie.

Immanuëlschool Lopikerkapel eerste gecertificeerde afvalvrije school

In 2016 is de Immanuelschool in Lopikerkapel ingestapt in het project ‘Afvalvrije school’. Zij hebben hard gewerkt om versneld tot een afvalvrije school te komen. Het enthousiasme en de gedrevenheid van de docenten en de directie hebben aanstekelijk gewerkt naar de kinderen en hun ouders.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het schoolplein sorteerden de leerlingen grondstoffen bij de juiste afvalstroom en gaven daarbij aan welke nieuwe producten er van deze grondstoffen worden gemaakt. Wethouder Gerrit Spelt en teamleider gemeentewerken Ad van Breukelen schroefden het bord ‘Afvalvrije School’ aan de schoolmuur, dat aangeeft dat de Immanuelschool een gecertificeerde afvalvrije school is. Vervolgens namen de leerlingen de klimmuur officieel in gebruik, een cadeau voor de school en de leerlingen voor hun enthousiaste en gedreven inzet.

Project ‘Afvalvrije scholen’

In 2014 is de gemeente Lopik gestart met het project ‘Afvalvrije Scholen’. De elf basisscholen in de gemeente Lopik hebben zich inmiddels allemaal vrijwillig aangemeld om afvalvrije school te worden. De gemeente ondersteunt de scholen door bijvoorbeeld de benodigde inzamelmiddelen te verstrekken en samen met BuitenWijs afvaleducatie te geven.

Gedurende het project controleert de gemeente de afvalstromen op scheiding en hoeveelheid restafval. Regelmatig worden er steekproeven genomen. Als er iets niet klopt, worden daar foto’s van genomen. Alle bevindingen worden regelmatig teruggekoppeld aan de scholen. Daarbij worden tips gegeven over wat beter kan.

Stichting Nedvang

Stichting Nedvang ondersteunt gemeenten en bedrijven bij het proces van scheiden, inzamelen, hergebruik, preventie en registratie van verpakkingsafval. Het bedrijfsleven draagt jaarlijks € 20 miljoen bij aan de extra aanpak van zwerfafval in Nederland. Ook de gemeente Lopik heeft recht op deze vergoedingen, mits daarvoor een plan wordt ingediend. De gemeente Lopik heeft een gedetailleerd plan ingediend waarin is voorgesteld om de basisscholen in Lopik afvalvrij te krijgen. De hoogte van de vergoeding wordt elk jaar bepaald aan de hand van het aantal inwoners.

Cultuurprogramma ook in het teken van Milieu en recycling

Dit voorjaar gaan alle basisschoolleerlingen in het Cultuurprogramma aan de slag met het thema milieu en recycling. De projecten zijn vanuit de kunsteducatie ontwikkeld en worden in alle klassen gekoppeld aan natuur- en milieueducatie­lessen en activiteiten. Deze worden verzorgd door BuitenWijs. Zo gaan de kleuters in Willie Wurm zoekt een tuin aan de slag met kleiwormen, slakkenstempels, pissebeddenhuisjes, een nestje voor de merel en een buitenles over bodemdiertjes. Groep 3-4 maakt in De zee vertelt kennis met de plastic soep. Bij Petflesbloemen leert groep 5-6 wat je van afval kunt maken, zodat het weer mooi wordt. En in Kunst in de openbare ruimte maakt groep 7-8 onder leiding van een kunstenaar kunst van bijvoorbeeld plastic flessen.