Informatie driewekelijks inzamelen huishoudelijk restafval (grijze container) (12-07-2016)

Home > Nieuws > Informatie driewekelijks inzamelen huishoudelijk restafval (grijze container)

Informatie driewekelijks inzamelen huishoudelijk restafval (grijze container) (12-07-2016)

RSS

Sinds 1 januari 2017 halen wij uw huishoudelijk restafval in plaats van één keer in de twee weken, één keer in de drie weken op.

Waarom is de inzamelfrequentie gewijzigd naar één keer per drie weken?

 • Het Rijk wil dat gemeenten in 2020 75% van al het huishoudelijk afval gescheiden aanbieden. Er mag dan niet meer dan 100 kilogram restafval per inwoner worden geproduceerd. Hiermee wordt landelijk gewerkt aan de overgang naar een economie waarin zo weinig mogelijk wordt verspild en zo veel mogelijk wordt hergebruikt of gerecycled.
 • In 2015 werd in de gemeente Lopik 176 kg. per inwoner aan restafval. Hierin is het aandeel van GFT-afval nog erg hoog, namelijk ruim 33%. De doelstelling wordt dus niet gehaald waardoor ook de gemeente Lopik extra moet inzetten op het verder verminderen van huishoudelijk restafval.
 • Sinds 2015 moet de gemeente Lopik verbrandingsbelasting betalen over elke ton restafval die wordt aangeleverd. Verbranden kost dus geld terwijl plastic, metalen, drankenkartons en oud papier kunnen worden verkocht aan de producenten.
 • Ook zijn de transportkosten toegenomen. De tarieven voor afvalstoffenheffing zouden daardoor moeten stijgen. Door efficiënter om te gaan met de afvalstromen en beter te scheiden, kunnen de kosten voor zowel de gemeente Lopik als voor onze inwoners beheersbaar blijven.

Hoe komt de gemeente Lopik haar inwoners tegemoet?

 • De inzamelpunten voor verpakkingsafval zoals plastics, metalen en drankenkartons (PMD) worden drie keer per week geleegd.
 • Om scheiden van PMD in het buitengebied te verbeteren, wordt in het buitengebied per huishouden een PMD-container beschikbaar gesteld en eens per twee weken geleegd.
 • De gemeente Lopik blijft het GFT-afval (bruine container) tweewekelijks inzamelen.
 • Inwoners die daar behoefte aan hebben, kunnen een gratis tweede bruine container aanvragen per 1 januari 2017.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Eenmaal per drie weken het restafval inzamelen, is dat niet te weinig?
Door het apart inzamelen van plastic, metaal en drankenkartons (PMD) heeft u minder restafval. Als u ook ander afval zoals oud papier en karton, glas, textiel, etc. goed scheidt, blijkt dat eenmaal in de drie weken legen van de container voor restafval voldoende is. Tips over afvalscheiding vindt u ook op de websites www.doemeermetafval.nl en www.milieucentraal.nl.

Wordt het GFT-afval voortaan ook eens per drie weken opgehaald?
Nee, de gemeente Lopik blijft uw GFT-afval (bruine container) tweewekelijks inzamelen. Daarnaast kunnen inwoners die daar behoefte aan hebben, gratis een tweede bruine container aanvragen. Zit uw bruine container bijvoorbeeld altijd vol met tuinafval en gooide u uw gft-afval daarom bij het restafval? Dan kan een tweede bruine container uitkomst bieden (per 1 januari 2017).

Gaat de restcontainer niet stinken in de zomer als deze maar één keer in de drie weken wordt geleegd?
De meest gangbare stromen restafval die u, na een goede afvalscheiding, waarschijnlijk nog overhoudt in uw grijze container zijn zakken met aluminiumfolie zoals van chips, tempexbakjes van bijvoorbeeld vleeswaren, stofzuigerzakken, sigarettenafval uit asbakken, vettig bakpapier uit de oven, hygiënisch papier en dergelijke. Het meest stinkende afval, zoals gekookte etensresten en vlees- en visresten kunt u in de GFT-container kwijt. De GFT-container wordt tweewekelijks geleegd.

Mag kattenbakvulling bij het GFT-afval?
Alleen kattenbakvulling met Milieukeur of met EKO-keurmerk mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Deze kattenbakvulling is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van gft-compost vervaardigd in composteerinstallaties. Gooi de kattenbakvulling nooit op de composthoop in de tuin: de korrels kunnen ziektekiemen bevatten zoals toxoplasmose die wel in composteerinstallaties worden gedood maar niet op de composthoop.

In welke container horen luiers en incontinentiemateriaal?
Luiers en incontinentiemateriaal horen bij het restafval en dus in de grijze container. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

Welke straten in het buitengebied hebben een PMD-container?

 • Lopikerweg West
 • Cabauwsekade
 • Wielsekade (van Vrijheidslaan tot Cabauwsekade)
 • Graafdijk
 • Lopikerweg Oost
 • Kortland
 • Biezendijk
 • Lekdijk West
 • Lekdijk Oost
 • Boveneind NZ
 • Boveneind ZZ
 • Dorp Benschop
 • Benedeneind NZ
 • Benedeneind ZZ
 • Damweg
 • Noordzijdseweg
 • Zuidzijdseweg
 • Graaf Floris IV-weg
 • Tiendweg

Welk afval moet in de bruine container: groente-, fruit- en tuinafval (gft)
Eén derde van het huishoudelijk afval is composteerbaar. In de bruine container kunnen: loof, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen, alle etensresten, ook vlees en visresten, eierschalen, snijbloemen en kamerplanten, koffiefilters, koffiedik, theezakjes, theebladeren, doppen van pinda’s en noten, mest van huisdieren, kattenbakkorrels voorzien van Milieukeur, gras, stro en bladeren, klein snoeiafval en kortgemaakte takken, resten van tuinplanten (geen zand).
Er mag geen plastic in de bruine container.
Bij voorkeur ook geen containergrote papieren zak.

Welk PMD afval moet worden ingeleverd bij de inzamelpunten?
Plastic: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel goed leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drinkpakken: pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.
Op www.lopik.nl en in de gemeentegids leest u waar u de PMD-inzamelpunten kunt vinden.

Welk afval moet in de container voor Oud papier (blauw deksel)
Oude kranten, reclamefolders, (venster-) enveloppen, kartonnen dozen, tijdschriften, schrijfpapier (ook met nietjes) telefoongidsen, catalogi, boeken, stapels papier met hier en daar een nietje, paperclip of plakbandje, kleine kartonnen doosjes, eierendozen, en verpakkingen van rijst, hagelslag, thee of cosmetica. 
Dit mag er NIET in:
Vies, vochtig of vet papier en karton, zoals pizza- en taartdozen, sanitair papier zoals zakdoekjes, WC-papier, keukenrol en luiers, foto's, carbonpapier, behang, vinyl of stickermateriaal, ordners en ringbanden. Dit hoort allemaal bij het restafval (grijze container).  

Welk afval moet in de grijze container: restafval
Zakken met aluminiumfolie zoals van chips, tempexbakjes van bijvoorbeeld vleeswaren, stofzuigerzakken, sigarettenafval uit asbakken, vettig bakpapier uit de oven, vies of vet papier en karton zoals pizza- en taartdozen, zakdoekjes, vochtig toiletpapier, reinigingsdoekjes, wc-papier, keukenrol en luiers, foto's, carbonpapier, behang, vinyl of stickermateriaal, ordners en ringbanden.  
Dit mag er NIET in:
Groente-, fruit- en tuinafval, glas, papier en karton, textiel, grof huisvuil, klein chemisch afval, asbest, wit- en bruingoed, bouw- en sloopafval.

Gemeentehuis

Bezoekadres:

Openingstijden

Raadhuisplein 1
3411 CH Lopik

Contactformulier

Postadres:

Postbus 50
3410 CB Lopik
Telefoon: 0348-559955 of 14 0348
E-mail: gemeente@lopik.nl

Openbare vergaderingen:

Commissie- en Raadsvergaderingen

Veilig mailen naar Lopik:

De gemeente Lopik gebruikt ZIVVER voor veilig mailen en bestanden delen.

Niet-privacygevoelige informatie kan zonder gebruik van ZIVVER worden gedeeld. Wilt u echter privacy-gevoelige informatie naar ons mailen en heeft u geen ZIVVER? 

Via deze link kunt u zonder Zivver op een veilige manier een e-mail sturen naar iemand bij de gemeente Lopik:

Mail ons veilig