Karmac Bibliotheek en gemeente Lopik ondertekenen contract (26-09-2016)

Home > Nieuws > Karmac Bibliotheek en gemeente Lopik ondertekenen contract

Karmac Bibliotheek en gemeente Lopik ondertekenen contract (26-09-2016)

Dit item is verlopen op 31-10-2016.

Op 26 september ondertekenden Karmac Bibliotheek en de gemeente Lopik het contract voor de bibliotheek. Karmac beheert met ingang van 1 januari 2017 de bibliotheek in Lopik en Benschop. Karmac start in Lopik de nieuwe bibliotheek in Dorpshuis De Schouw. Het dorpshuis krijgt een aantrekkelijke huiskamer met 8.500 boeken, tijdschriften en kranten en wordt daarmee nog meer een plek waar mensen elkaar ontmoeten. De bibliotheek in Benschop blijft gehuisvest in basisschool Sint Victor en krijgt een collectie van 2.500 titels.

Met de nieuwe bibliotheek krijgen de inwoners een moderne bibliotheek met een ruime boekencollectie, tijdschriften en kranten. Deze collectie is zorgvuldig samengesteld uit de achtergrondcollectie van Karmac en wordt in de loop der tijd aangepast aan de lokale behoefte. Via de website www.karmacbibliotheek.nl kunnen de boeken worden gereserveerd uit de gehele collectie van Karmac Bibliotheek, die inmiddels ruim 120.000 boeken omvat. Boeken die niet in de standaardcollectie zijn opgenomen kunnen door leden worden aangevraagd.

Huiskamer

De bibliotheek en De Schouw  zorgen samen voor een aantrekkelijke huiskamer met een grote leestafel met kranten en tijdschriften in de foyer van de Schouw. De bibliotheek hanteert dezelfde openingstijden als het dorpshuis. Het grootste deel van de tijd is de bibliotheek onbemenst open en een deel van de tijd wordt zij gerund door gastvrouwen en gastheren (vrijwilligers) en professionals.

Activiteiten voor jong en oud

De bibliotheek gaat samen met de lokale (vrijwillige) maatschappelijke organisaties minimaal vijf keer per jaar activiteiten organiseren voor volwassenen, zoals cursussen, lezingen van schrijvers, tentoonstellingen en presentaties. Daarnaast bieden ze activiteiten aan voor kinderen, zoals BoekStart, de Nationale Voorleeswedstrijd, De VoorleesExpert (voorlezen bij de mensen thuis), Karmac Leesrace (wie leest zo veel mogelijk boeken), scholenbezoek en themaweken (Kinderboekenweek, maand van het spannende boek en Sinterklaas).

Vrijwilligers

Karmac biedt de gemeente Lopik zijn diensten aan tegen een lager tarief dan de huidige aanbieder. Daardoor wordt budget vrijgespeeld dat besteed kan worden aan andere leesbevorderende activiteiten. Echter geldt ook voor deze bibliotheek: geen bibliotheek of activiteit kan bestaan zonder de extra inzet van mensen die daar vrijwillig bij willen helpen. Karmac is op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als gastvrouw/-heer, willen voorlezen of willen (mede) organiseren en uitvoeren van activiteiten. De taken en verantwoordelijkheden worden aangepast aan de wensen van de vrijwilligers.

Tarieven en abonnementen

Het inschrijfgeld voor volwassenen is € 3,50 per lid. Voor jongeren van 18 tot 21 jaar bedraagt het lidmaatschapsgeld € 20,- en voor volwassenen is dit € 35,-. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis boeken lenen en kunnen zich gratis inschrijven. Per pas kunnen er 12 boeken worden geleend voor 3 weken. Deze termijn kan 2 keer worden verlengd, mits het boek niet is gereserveerd.
De pas kan op www.karmacbibliotheek.nl worden aangevraagd (kies voor de optie ‘Lid worden’ en vul het formulier in) en na opening van de beide vestigingen tijdens de uren dat een vaste medewerker aanwezig is in de bibliotheek. De openingstijden en de exacte data van de opening van de vestigingen worden later bekend gemaakt.Leden van de huidige bibliotheek moeten zelf hun huidige lidmaatschap opzeggen. Als ze lidmaatschapsgeld betaald hebben voor de periode nà 1 januari 2017 dan ontvangen ze dat terug. De medewerkers van Karmac Bibliotheek zullen desgevraagd helpen bij het opzeggen van het huidige lidmaatschap.