Kransleggingen voor Dodenherdenking bij oorlogsmonumenten Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp (04-05-2021)

Home > Nieuws > Kransleggingen voor Dodenherdenking bij oorlogsmonumenten Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp

Dodenherdenking op 4 mei vindt vanwege het coronavirus ook dit jaar sober en zonder publiek plaats. Iedereen herdenkt thuis de inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Vandaag legde burgemeester Laurens de Graaf samen met gemeenteraadsleden een krans bij de oorlogsmonumenten in Benschop, Jaarsveld en Lopik-dorp. Dit alles gebeurde op een wijze die recht deed aan eerbied en respect en met de inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Burgemeester en raadsleden hebben een gedicht voorgedragen en de namen van de gevallenen genoemd. Opdat wij niet vergeten!

Vrijheid ligt niet

zomaar op straat

Je kunt het

niet even oprapen

Het leven zonder

angst en geweld

Vrij kunnen zijn

in je doen en laten

Vrijheid is ook

kunnen laten zijn

wie je bent

en waar je voor staat

Het is dankbaarheid

aan hen die

hun leven gaven

voor onze vrijheid.

Het gedicht is geschreven door Thomas Eikelenboom, in 2020 leerling in groep 8 van de Immanuelschool in Lopikerkapel. Het gedicht staat in de gedichtenbundel met kindergedichten over vrijheid. De bundel is in 2020 uitgegeven door de Stichting Kunst en Cultuur vanwege 75 jaar vrijheid. Er zijn nog enkele exemplaren van de gedichtenbundel beschikbaar. Belangstellenden kunnen deze gratis afhalen op het gemeentehuis in Lopik.