Leerlingen St. Victor spelen 'Vogel het uit!' in Natuurmuseum De Wielewaal (07-02-2020)

Home > Nieuws > Leerlingen St. Victor spelen 'Vogel het uit!' in Natuurmuseum De Wielewaal

Op donderdag 6 februari 2020 bracht wethouder Johan van Everdingen samen met de kinderen van groep 5-6 van de St. Victorschool uit Benschop een bezoek aan het project Vogel het uit! in Natuurmuseum De Wielewaal in Willige Langerak.

‘Vogel het uit!’ is ook de naam van het spel waarmee leerlingen vogels leren herkennen en kennen. Het project werd speciaal op maat voor dit unieke museum ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal.

Vogel het uit!

In het project leren kinderen zien dat vogels slim zijn en zich kunnen aanpassen aan hun omgeving. Maar niet elke vogel kan overal leven. Op verschillende plekken wonen daarom verschillende vogels met andere kenmerken en eigenschappen. Leerlingen bekijken het landschap van Lopik en spotten vogels in hun eigen omgeving. Daarnaast brengen zij een bezoek aan Natuurmuseum De Wielewaal om te zien welke vogels er allemaal in Lopik voorkomen en hoe zij leven. Zij kiezen een van deze slimme vogels uit en spelen in het museum het speciaal voor dit project ontwikkelde vogelspel. Het weer, de boer en vetbollen beïnvloeden de kans om te winnen.

BuitenWijs ontwikkelde bij dit project een les waarin de leerlingen braakballen uitpluizen om te ontdekken wat een kerkuil zoal eet. Als afsluiting ontwerpen de leerlingen hun eigen supervogel, die goed in de Lopikerwaard zou kunnen leven.

Vreemde vogels

Eerder sloot het Kunstmenu aan op het thema met een speciale variant van het project Vreemde vogels met kunstenaar Mark van Praagh. Met hem hebben de leerlingen in de klas al heel goed naar vogels uit de Lopikerwaard gekeken. Zij bestudeerden o.a. koolmeesjes, zilverreigers, kievieten, grutto’s, steenuilen en boerenzwaluwen en maakten een vogel-tweeluik met pastelkrijt.

Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht

De projecten maken onderdeel uit van het Kunstmenu en het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Deze programma’s laten leerlingen één keer per jaar professionele kunst beleven en één keer de eigen culturele omgeving ervaren in al haar facetten. Lokale culturele partijen zijn nauw betrokken bij de uitvoering.

Om de projecten mogelijk te maken dragen de Provincie Utrecht, de gemeente en de scholen financieel bij. Voor dit project op maat droeg ook de Nationale Postcode Loterij bij. Benieuwd naar het hele kunstmenu en cultuurprogramma in Lopik? Kijk op de website www.kunstcentraal.nl

Natuurmuseum De Wielewaal in Willige Langerak

Leerlingen van de St. Victorschool uit Benschop spelen het spel 'Vogel het uit!'