Leerplichtambtenaar Jethro Jacobs beëdigd (13-09-2021)

Home > Nieuws > Leerplichtambtenaar Jethro Jacobs beëdigd

Leerplichtambtenaar Jethro Jacobs beëdigd (13-09-2021)

Op maandag 6 september jl. heeft burgemeester Laurens de Graaf Jethro Jacobs beëdigd als leerplichtambtenaar van de gemeente Lopik.

Leerplichtwet

Kinderen zijn volgens de Leerplichtwet 1969 leerplichtig vanaf de 1e van de volgende maand nadat ze 5 jaar worden tot het einde van het schooljaar dat ze 16 jaar zijn. Tot hun 18de jaar zijn de meeste jongeren ‘kwalificatieplichtig’. Dat wil zeggen dat ze naar school moeten totdat ze minimaal een diploma hebben van een MBO-niveau 2 opleiding of totdat ze 18 jaar zijn.

Leerplichtambtenaren

Leerplichtambtenaren zijn er zeker niet alleen om een waarschuwing te geven of een proces verbaal op te maken. Dat gebeurt alleen wanneer de Leerplichtwet niet wordt nagekomen en de leerling zich niet houdt aan de gemaakte afspraken.

De leerplichtambtenaar kan ook helpen bij problemen en situaties die de leerling belemmeren bij het naleven van de Leerplichtwet. Bijvoorbeeld als de leerling niet naar school kan door een vervelende thuissituatie. Ook als de school vanwege conflicten een leerling schorst of wil verwijderen, kan de leerplichtambtenaar in de relatie bemiddelen.

Leerplichtambtenaar Jethro Jacobs

Jethro Jacobs: “Als leerplichtambtenaar heb ik de hoofdtaak om toe te zien op de naleving van de Leerplichtwet. Ik bied hulp en steun aan leerlingen, ouders en scholen bij het zoeken naar oplossingen bij schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Ik onderzoek onder meer de oorzaken van verzuim, stimuleer de  leerlingen om de opleiding te hervatten en handel de meldingen administratief af. Dit gebeurt indien nodig in samenwerking met ons Breed Sociaal Loket (BSL).

Via hen kunnen we indien nodig hulpverlening inzetten, hetzij voor de leerling zelf, hetzij voor het gezin. Samen maken we een plan en vanuit leerplicht volgen we op afstand of dit er daadwerkelijk toe leidt dat het schoolverzuim verdwijnt.

Mijn doelen zijn het aantal verzuimmeldingen te verminderen, aan het eind van elk schooljaar het aantal voortijdig schoolverlaters binnen de gemeente te verminderen en leerlingen enthousiast naar school te zien gaan.