Lesprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) voor Lopikse basisscholen (25-03-2019)

Home > Nieuws > Lesprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) voor Lopikse basisscholen

Op vrijdag 22 maart 2019 is voor de tweede keer het educatieprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) aangeboden aan groepen 8 van de basisscholen in de gemeente Lopik. 106 leerlingen van vijf basisscholen deden mee aan het programma dat vanaf 08.30 uur plaatsvond op de gemeentewerf in Lopik.

De heer Dick Wiltenburg, docent Wellant College Houten, (MBO afdeling groen, grond en infra) organiseert VOMOL samen met elf studenten van het Wellant College. Vier loonwerkersbedrijven uit de gemeente Lopik zegden hun medewerking toe.

Wethouder Gerrit Spelt gaf om 08.30 uur het startsein voor het educatieprogramma op de gemeentewerf, M.A. Reinaldaweg 21 in Lopik.

Jeugdjournaal

Tijdens het lesprogramma heeft het Jeugdjournaal opnamen gemaakt. Uitzending is dinsdagavond 26 maart a.s.

Lesprogramma

De les wordt gegeven door de studenten van het Wellant College Houten. Loonwerkers uit de gemeente Lopik zijn gevraagd hun medewerking  te verlenen door landbouwvoertuigen ter beschikking te stellen. Een groep van steeds maximaal 30 leerlingen volgt het anderhalf uur durend lesprogramma dat bestaat uit zowel theorie en praktijk.

De gemeente Lopik is erg enthousiast over het educatieprogramma en vindt dit echt passen in onze landelijke gemeente. Ook de basisscholen zijn enthousiast. Het is waardevol dat wij als gemeente deze voorlichting aan de leerlingen van groep 8 kunnen aanbieden. Deze leerlingen  ondernemen in het nieuwe schooljaar de reis richting het voortgezet onderwijs buiten onze gemeente. De studenten laten de leerlingen uit groep 8 zien en ervaren hoe je er mee om moet gaan als je landbouwverkeer tegenkomt op de fiets of lopend. Het is zeker dat de leerlingen uit de gemeente Lopik op weg naar het voortgezet onderwijs in Schoonhoven, IJsselstein of Montfoort landbouwverkeer gaan tegenkomen.

De deelnemende loonwerkbedrijven zijn:

• Firma Aantjes, Lopikerweg oost Lopik
  • Anton de Bruin, Lopikerweg oost Lopik
  • Ron Streng, Tiendweg Lopik
  • Ad de Heer, Noordzijdseweg Polsbroek

De volgende basisscholen namen deel:

• Jan Bunnikschool Lopik
  • De Nieuwe Wiel Lopik