Lopik dementievriendelijke gemeente (18-07-2019)

Home > Nieuws > Lopik dementievriendelijke gemeente

Lopik dementievriendelijke gemeente (18-07-2019)

Dit item is verlopen op 18-08-2019.

Burgemeester Laurens de Graaf heeft op donderdag 18 juli jl. namens de gemeente het certificaat en de sticker ‘Samen Dementievriendelijk’ ontvangen van Agaath Velis en Gina de Leeuw van de werkgroep Dementievriendelijk Lopik. Lopik is daarmee een erkende dementievriendelijke gemeente in de regio Lekstroom.

De gemeente Lopik vindt het belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk blijven meedoen in de samenleving. Bijvoorbeeld door het vergroten van kennis en het mogelijk maken van begeleiding op maat voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De gemeente werkt daarin samen met inwoners, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en ondernemers.

Ook binnen de gemeentelijke organisatie is aandacht gegeven aan dementievriendelijk omgaan met inwoners met dementie. Zo zijn er trainingen gegeven aan wijkteammedewerkers, medewerkers van de publieksbalie van het gemeentehuis en medewerkers handhaving. Al eerder hebben meerdere vrijwilligersorganisaties, onder andere het Rode Kruis, de Warmtebron en de Zonnebloem een training gevolgd, evenals geïnteresseerde inwoners en de medewerkers van Plus van Velzen in Lopik. In de toekomst worden nog meer trainingen georganiseerd.

Wie nu al zelf wil leren hoe je signalen herkent, kan ook terecht op de website Samen Dementievriendelijk om daar een gratis online training te doen.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie
Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2040 naar 550.000. Dit betekent dat steeds meer inwoners en organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie. Het aantal mensen dat in Lopik de diagnose dementie heeft, loopt naar verwachting op van 160 nu tot 270 in 2030.

Als u interesse heeft in een training of meer informatie wilt, kunt u terecht bij de werkgroep Dementievriendelijk Lopik via e-mailadres: agaath_velis@hotmail.com
Meer informatie over omgaan met dementie en de online training is te vinden op de website www.samendementievriendelijk.nl