Mijlpaal: Geheel Lopik-dorp beschikt over een 7x24 uurs AED-dekking (30-09-2019)

Home > Nieuws > Mijlpaal: Geheel Lopik-dorp beschikt over een 7x24 uurs AED-dekking

Op 27 september 2019 heeft de wijk Vogelzang in Lopik een gewonnen AED officieel in gebruik genomen. Een belangrijke mijlpaal, want daarmee beschikt geheel Lopik-dorp nu over een 7x24 uurs AED-dekking. De AED hangt aan de schuur op De Akker 18 bij de familie Vonk, die hiervoor de schuurmuur in overleg met Woningbouwvereniging De Woningraat beschikbaar heeft gesteld. Ook namen 22 bewoners van de wijk Vogelzang op vrijdagavond 27 september en zaterdagochtend 28 september deel aan de gewonnen reanimatietrainingen en bekwaamden zich daarmee als burgerhulpverlener.

Serious Request: gratis AED met buitenkast en reanimatietrainingen

Samen met het Rode Kruis zette 3FM zich in december 2018 met de Serious Request Lifeline in voor drie verschillende thema's, waaronder reanimatie in Nederland. Met dit goede doel wil het Rode Kruis helpen om levens te redden door het geven van reanimatiecursussen en door heel Nederland te voorzien van AEDs (defibrillators).

Het Rode Kruis afdeling Lopik/Polsbroek deed mee aan de actie en won daarmee een gratis AED met buitenkast en gratis reanimatiecursussen. De gemeente Lopik zorgde vervolgens voor de installatie van de gewonnen AED met buitenkast.

Op vrijdagavond 27 september en zaterdagochtend 28 september namen 22 bewoners van de wijk Vogelzang deel aan de gewonnen reanimatietrainingen. Zij bekwaamden zich daarmee als burgerhulpverlener. De trainingen zijn gegeven door professionele medewerkers van het Rode Kruis, afdeling Gooi en Vechtstreek.

AED-dekking in alle 9 kernen van Lopik

Met de installatie van de AED in de wijk Vogelzang beschikken nu alle 9 kernen in de gemeente Lopik over een 7X24 uurs AED. Het lokale Rode Kruis streeft in samenwerking met de Stichting Hartslag Lopik naar een volledige dekking van AEDs en burgerhulpverleners in de gemeente Lopik. Door initiatieven van bewoners die via BuurtAED een AED met korting aanschaffen en aanmelden bij HartslagNu.nl neemt het aantal AEDs toe. Ook bedrijven stellen hun AED beschikbaar via Hartslagnu.nl.

Kunt u reanimeren?

Kunt u reanimeren? Meldt u dan aan als burgerhulpverlener via https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener.

Via het oproepsysteem HartslagNu krijgen burgerhulpverleners een bericht op de mobiele telefoon om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten.

Stichting Hartslag Lopik

De Stichting Hartslag Lopik coördineert en stimuleert de inzet van vrijwilligers bij een reanimatiesituatie en zet zich in om de gemeentelijke dekking met AEDs voor 100% te bewerkstelligen. Voor meer informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@hartslaglopik.nl

AED met buitenkast aan schuurmuur

Foto‘s: Rob Verheul, Rode Kruis afd. Lopik/Polsbroek