Niet grijs, maar groen. Acties tegen wateroverlast (14-05-2019)

Home > Nieuws > Niet grijs, maar groen. Acties tegen wateroverlast

Niet grijs, maar groen. Acties tegen wateroverlast (14-05-2019)

RSS
Dit item is verlopen op 25-05-2019.

Het klimaat verandert en daarom organiseren tuincentra, vijf gemeenten in de regio Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Tuinbranche Nederland acties rondom ‘de Watervriendelijke tuin’ in de maanden april en mei. Tuinbezitters worden uitgedaagd om na te denken over het nut en de noodzaak van water- en hittebestendige tuinen. Vragen als: ‘Wat houdt een watervriendelijke tuin precies in?’ en ‘Waar kan ik het beste beginnen?’ worden beantwoord.

Waarom groene tuin
We krijgen steeds vaker te maken met perioden van hitte, droogte en extreme regenbuien. Door een tuin in te richten met meer groen (zoals bomen, struiken, planten of een gazon) en minder stenen verkleint de kans op wateroverlast. Het vele regenwater krijgt namelijk de kans om weg te trekken in de groene bodem. Regenwater opvangen in een regenton is een goede manier om op een droge zomerdag uw tuin van water te voorzien. Verder is een groene tuin beter bestand tegen hitte. Tot slot draagt een groene tuin ook bij aan het verhogen van de biodiversiteit: er komen meer vogels, vlinders en bijen in de tuin.

Actiedag Intratuin
Op zaterdag 25 mei a.s. geeft Intratuin IJsselstein workshops over de ‘Watervriendelijke tuin’ (duur 45 minuten). Hiervoor kunt u zich opgeven via samendoen@nieuwegein.nl Deelnemers krijgen een tuinbon van €25,- om te besteden in het tuincentrum. Ook Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein is die dag aanwezig en geeft gratis tuinadviezen. Onder alle deelnemers wordt aan het einde van de dag een klimaatboom voor in de tuin verloot. U wordt per mail geïnformeerd over het aanvangstijdstip van de workshop. Er is plaats voor circa 40 deelnemers.

Op weg naar een groene tuin
Om tuincentra, en daarmee indirect de tuinbezitter, verder op weg te helpen met het vergroenen van Nederland, is vorig jaar het Handboek voor de watervriendelijke tuin ontwikkeld. Aan de hand van 19 tips kunnen tuincentra in gesprek met hun klanten, om samen met elkaar de stappen naar een groenere tuin succesvol te doorlopen. Het handboek kunt u downloaden van www.tuinbranche.nl Daarnaast informeert de website www.klimaatklaar.nl welke verschillende maatregelen particulieren kunnen nemen en kunnen goede voorbeelden worden gedeeld om anderen te inspireren. Ontdek samen de eindeloze mogelijkheden van groen!