Onrechtmatig wonen op campings en recreatieparken (18-09-2017)

Home > Nieuws > Onrechtmatig wonen op campings en recreatieparken

Onrechtmatig wonen op campings en recreatieparken (18-09-2017)

Bent u van plan een recreatieverblijf (bijvoorbeeld chalet, stacaravan of zomerhuisje) te kopen of huren? Dan is het goed om te weten dat het niet is toegestaan om deze permanent te bewonen! (Ver)huren mag alleen ten behoeve van recreatief gebruik.

Veelgestelde vragen over permanente bewoning

Mag ik permanent wonen in een recreatieverblijf (bijvoorbeeld chalet, stacaravan of zomerhuisje)?

Nee. Het permanent bewonen van een recreatieverblijf is in strijd met de bestemming voor recreatieve doeleinden die in het bestemmingsplan is vastgelegd.

Wanneer is er sprake van (onrechtmatige) permanente bewoning?

Als het recreatieverblijf als hoofdverblijf wordt gebruikt, is er sprake van permanente bewoning. Er is sprake van gebruik als hoofdverblijf als het recreatieverblijf het ‘centrum van het sociale en maatschappelijke leven’ van een persoon is. Met andere woorden, als de dagelijkse activiteiten in het leven vanuit de recreatiewoning worden gepland en ondernomen is er sprake van een hoofdverblijf. Dat betekent dat er sprake is van onrechtmatige bewoning. Het gaat hierbij niet om de duur van het strijdige gebruik, maar om de strijdigheid van de activiteit (het permanent bewonen) met de regels die in het geldende bestemmingsplan staan.

Geeft de gemeente door inschrijving toestemming een recreatiewoning te bewonen?

Het antwoord op deze vraag is nee. Burgers die zich inschrijven in het bevolkingsregister op het adres van een recreatiewoning denken vaak dat de gemeente hiermee toestemming geeft om op dit adres te gaan wonen. Dit is onjuist. Gemeenten zijn verplicht om burgers in te schrijven op een door deze burgers opgegeven adres in de gemeente, ook al is dit een adres waar niet gewoond mag worden.. Deze inschrijving geeft geen rechten voor permanente bewoning van de betreffende recreatiewoning.

Mag ik mijn recreatieverblijf verhuren aan iemand anders om leegstand te voorkomen?

Verhuren mag alleen ten behoeve van recreatief gebruik.

Kan de gemeente mij helpen vervangende woonruimte te vinden als ik de onrechtmatige bewoning moet beëindigen?

Nee, de gemeente biedt geen vervangende woonruimte aan en kan ook niet bemiddelen in het vinden van vervangende woonruimte.

Wat als ik mij toch inschrijf?

Wanneer u zich inschrijft, wordt u op korte termijn uitgenodigd voor een gesprek met de gemeente. In dat gesprek wordt uitgelegd welke regels van toepassing zijn en hoe de gemeente die regels handhaaft.

Wat doet de gemeente tegen onrechtmatige bewoning?

Wanneer u een recreatieverblijf onrechtmatig bewoont of verhuurt, kan er door het college van burgemeester en wethouders handhavend worden opgetreden. Hierbij moet u denken aan het opleggen van een last onder dwangsom of het opleggen van een last onder bestuursdwang (herstelsancties die zijn gericht op het beëindigen van een overtreding en het herstellen van de rechtmatige situatie). De gemeente Lopik controleert regelmatig op het onrechtmatig wonen op campings en recreatieparken.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling en beheer van de gemeente Lopik, telefoon (0348) 55 99 55.