Open je ogen voor kindermishandeling. Veilig Thuis start Week tegen Kindermishandeling (17-11-2020)

Home > Nieuws > Open je ogen voor kindermishandeling. Veilig Thuis start Week tegen Kindermishandeling

Dit item is verlopen op 22-11-2020.

Een veilig thuis is voor veel kinderen geen vanzelfsprekendheid. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Jaarlijks sterven naar schatting nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling.

Week tegen Kindermishandeling

De Week tegen Kindermishandeling is van 16 tot en met 22 november 2020. In deze week wordt, verspreid door het land, op verschillende manieren aandacht gevraagd voor kindermishandeling. De campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’ is een initiatief van Veilig Thuis Utrecht en vraagt aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie.

De focus ligt in deze campagne op de rol van omstanders. Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen, ook als je twijfelt. Dat vinden onder andere ook cabaretière Karin Bloemen, acteur Jim Bakkum, presentatrice Angela Groothuizen, voetbalanalist Anouk Hoogendijk, musicalacteur Jon van Eerd, actrice Isa Hoes, televisiepresentator Ruben Nicolai, acteur Thomas Cammaert, youtuber Nienke Plas en influencers Lady Lemonade en CityMom. Zij steunen deze campagne actief door op hun social media een post over deze campagne te delen waarbij zij hun ogen openen. Daarnaast zullen politieagenten hun social media gebruiken om aandacht te vragen voor ‘Open je ogen voor Kindermishandeling’.

Open je ogen voor kindermishandeling

Blauwe plekken, een slecht gebit of onverzorgd uiterlijk, een kind dat ineens veel stiller is of juist heel onrustig, het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. Heel vaak is het niet zo zichtbaar.

Krijnie Schotel, bestuursvoorzitter Veilig Thuis Utrecht: “Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Open je ogen, durf het te zien en kom in actie. Ook als je twijfelt. Weet je niet zo goed wat je kunt doen, bel dan Veilig Thuis om je zorgen te bespreken en om advies te vragen. Je kunt ook chatten als dat beter voelt. Maar neem contact met ons op. Daar zijn we voor.”

Signalen van kindermishandeling

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor signalen van kindermishandeling en om in actie te komen. Wat zie je? Wat voel je? Wat is er veranderd? Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaak ziet men het goed. Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000 of chat via www.veiligthuis.nl

Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl is nog meer informatie te vinden over wat iemand zelf kan doen.

Als je belt krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website.