Ouders en grootouders te water geraakt kindje Polsbroek dankbaar voor goede afloop (06-06-2018)

Home > Nieuws > Ouders en grootouders te water geraakt kindje Polsbroek dankbaar voor goede afloop

Ouders en grootouders te water geraakt kindje Polsbroek dankbaar voor goede afloop (06-06-2018)

RSS
Dit item is verlopen op 06-08-2018.

Dinsdagavond 29 mei jl. is een jong kind te water geraakt in Polsbroek. Het kindje is door zijn vader uit het water gehaald, waarna de buurvrouw meteen met reanimeren is gestart. Zij is werkzaam in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en wist daarom gelukkig hoe te handelen. Na het arriveren van de ambulance heeft de ambulancedienst de reanimatie overgenomen. Gelukkig is het kindje weer in goede gezondheid thuis. Mede dankzij het doeltreffend optreden van de buurvrouw is erger voorkomen.

Dankbaar

De ouders en grootouders van het kindje zijn dankbaar dat het zo goed is afgelopen. Ook spreken zij hun grote dank uit aan de buurvrouw, aan de toegesnelde burgerhulpverleners die via HartslagNu waren gealarmeerd en aan de medewerkers van de hulpdiensten.

Reanimatie en AED van levensbelang

Reanimeren

Hoe eerder wordt gestart met reanimeren, hoe groter de kans op herstel. Het direct starten met reanimeren zodat professionele hulpverleners van een ambulancedienst het kunnen overnemen, vergroot de kans op volledig herstel. Reanimatie, het geven van borstcompressie en mond-op-mondbeademing, zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang wordt gehouden. Een ambulance heeft gemiddeld zo'n 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 - 10%. Reanimatie moet daarom binnen 6 minuten gestart zijn, elke seconde telt.

AED

Ook bij een hartstilstand is snel handelen van levensbelang. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. Vaak is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt. Twee zaken zijn nu van levensbelang: Een schok toedienen met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en reanimatie. In ongeveer de helft van de reanimaties is een schok nodig om het hart weer op gang te krijgen. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans.

Word burgerhulpverlener via Stichting Hartslag Lopik

Jouw reanimatie als burgerhulpverlener en het toedienen van een schok met de AED zijn van levensbelang. Stichting Hartslag Lopik coördineert en stimuleert de inzet van vrijwilligers bij een reanimatiesituatie.

HartslagNu is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten. Ook een geregistreerde AED kan door een burgerhulpverlener worden opgehaald en ingezet bij een mogelijke circulatiestilstand.

HartslagNu is onderdeel van Ambulancezorg Nederland (AZN). Via de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) wordt de oproep uitgestuurd.

Voor meer informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@hartslaglopik.nl