PMD: wat moet erin, wat mag er niet in (02-03-2021)

Home > Nieuws > PMD: wat moet erin, wat mag er niet in

PMD: wat moet erin, wat mag er niet in (02-03-2021)

In de gemeente Lopik wordt het PMD (Plastic, Metaal en Drankverpakkingen) gescheiden ingezameld. We kunnen deze materialen namelijk goed recyclen. Daarom mag alleen PMD aangeboden worden. Hierbij is de belangrijkste regel dat het verpakkingsafval moet zijn, zoals plastic verpakkingsafval, drankenkartons of blikjes.

Onlangs is opnieuw een stort van PMD van onze gemeente afgekeurd door het verwerkingsbedrijf in Utrecht omdat het teveel vervuild is met afval dat er niet in thuishoort. Omdat het dan niet meer te recyclen is, moet het worden afgevoerd als restafval en verbrand worden. Dit is duur en bovendien slecht voor ons milieu.

Helpt u ons mee met het goed inzamelen van PMD?

Welk afval is PMD-afval (inzamelpunten of container met oranje deksel)

Plastic: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel goed leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drinkpakken: pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Gratis doorzichtige zakken voor PMD

Wat mag er NIET in?

• kitkokers
  • piepschuim
  • huisraad en gebruiksvoorwerpen (emmers, druiprek e.d.)
  • harde kunststoffen (zoals speelgoedauto's, kleine kunststof stoel)
  • shopper boodschappentassen
  • landbouwplastic, vijverfolie
  • verfblikken
  • spuitbussen (slagroom, haarlak, deodorant, e.d.)
  • drinkpakken waarin ander materiaal is gestopt
  • doordrukstrips (van medicijnen en kauwgom)
  • los karton (doosjes) of ander papier

Wanneer u het PMD naar een verzamelcontainer in uw wijk brengt, mag dit alleen in  een doorzichtige PMD- zak worden aangeboden. Deze zakken worden gratis verstrekt bij:

• de servicebalie van de Plus supermarkten in Benschop en Lopik;
  • de snelbalie in het gemeentehuis in Lopik;
  • het afvalbrengstation aan de M.A. Reinaldaweg 21 in Lopik