Rioolverstopping: pas op voor malafide loodgieters (21-01-2021)

Home > Nieuws > Rioolverstopping: pas op voor malafide loodgieters

Rioolverstopping: pas op voor malafide loodgieters (21-01-2021)

Een verstopt doucheputje, wasbak of toilet is erg vervelend en wilt u zo snel mogelijk verholpen hebben. Dat moet u zelf, voor eigen rekening (laten) oplossen. Het kan ook zijn dat het probleem (al) in het riool zit. De vraag is dan of de verstopping in het gemeentelijk riool (buiten de erfscheiding) zit of in het riool op eigen grond. In het eerste geval verhelpt de gemeente de verstopping (geen kosten voor u), in het tweede geval moet u zelf een loodgieter inschakelen (kosten voor eigen rekening).

Verstoppingen op eigen grond
We krijgen van diverse inwoners signalen dat ontstoppingsbedrijven erg hoge tarieven in rekening brengen (tot wel €1.500) en aangeven dat dit bij de gemeente te verhalen is. De gemeente vergoedt de kosten van verstoppingen op eigen grond nooit.

Om er zeker van te zijn dat u niet in zee gaat met een malafide ontstoppingsbedrijf, hebben we een aantal tips voor u:

• Kies een erkend (lokaal) bedrijf uit, niet perse het bedrijf dat bovenaan in Google verschijnt;
  • Vraag in uw omgeving naar goede ervaringen of kijk op internet naar recensies/klachten over een bedrijf;
  • Bespreek van te voren alle kosten (voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag, materiaalkosten, btw etc.). Wil een bedrijf de prijs niet geven, ga dan op zoek naar een ander bedrijf. Ga alleen met bedrijven in zee die in het eerste telefoongesprek al een duidelijke prijsindicatie geven. U kunt ook een aantal loodgieters bellen en prijzen vergelijken.
  • Schakel bij een verstopping op eigen grond (en dus voor eigen rekening) een loodgietersbedrijf in dat lid is van de branchevereniging Techniek Nederland, www.technieknederland.nl