Schaapskudde vanaf 28 juli in Bosplan Benschop (24-07-2017)

Home > Nieuws > Schaapskudde vanaf 28 juli in Bosplan Benschop

Schaapskudde vanaf 28 juli in Bosplan Benschop (24-07-2017)

Vanaf vrijdag 28 juli 2017 gaat streekherder Huug Hagoort met zijn honden de schaapskudde hoeden in het Bosplan in Benschop. De kudde van circa 200 Schoonebeeker heideschapen zal waarschijnlijk anderhalve week blijven. De streekherder is een initiatief van het Streekfonds Utrechtse Waarden en is een pilot om te zien of het inzetten van een schaapskudde een goed alternatief kan zijn voor maaien en afvoeren.

Biodiversiteit

De kudde biedt ook voordelen voor de biodiversiteit. Door de korte, intensieve begrazing krijgen veel bloemen een kans om helemaal tot bloei te komen. De kudde verspreidt de zaden naar andere plekken via de vacht en de mest. Dieren, zoals kleine zoogdieren, insecten, vlinders, amfibieën en (roof)vogels zijn gek op plekken waar de kudde graast.

Streekfonds en Platform Utrechtse Waarden

De introductie van de schaapskudde in het Groene Hart is een initiatief van het Streekfonds Utrechtse Waarden. De uitvoering is een samenwerking tussen het Streekfonds en het Platform De Utrechtse Waarden met de gemeenten Oudewater, Montfoort, Lopik en IJsselstein. U kunt de streekherder en kudde tegenkomen in parken en op kades in IJsselstein, Oudewater, Montfoort en Lopik.

Meer informatie: www.streekfondsuw.nl

Streekherder Huug Hagoort met zijn Schoonebeeker schapen