Toename online fraude/oplichting - Blijf alert en trap er niet in! (16-06-2020)

Home > Nieuws > Toename online fraude/oplichting - Blijf alert en trap er niet in!

Toename online fraude/oplichting - Blijf alert en trap er niet in! (16-06-2020)

Dit item is verlopen op 16-09-2020.

Zoals in heel Nederland ziet de politie ook in de gemeente Lopik een toename van online fraude/oplichting. De afgelopen maand heeft de politie maar liefst twaalf meldingen binnengekregen van inwoners uit verschillende dorpen in onze gemeente die zijn opgelicht via WhatsApp, SMS, bellen (onder andere vanuit het buitenland) of Marktplaats.

Blijf alert en trap er niet in! De politie dringt erop aan de identiteit van de apper of sms’er altijd te checken, bijvoorbeeld door te bellen. Ook als de apper of sms’er belt met een nieuw nummer omdat zijn of haar oude nummer niet meer zou werken, moet het oude, bekende nummer worden gebeld. Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is.
Controleer bij betaalverzoeken van instanties zoals de Belastingdienst, de bank enz. ook altijd of het verzoek daadwerkelijk van de betreffende instantie afkomstig is.
Er wordt afgeraden op betaallinkjes te klikken en/of login-codes of WhatsApp-codes te delen.