Update coronavirus: Stap voor stap mag er meer (19-05-2020)

Home > Nieuws > Update coronavirus: Stap voor stap mag er meer

Update coronavirus: Stap voor stap mag er meer (19-05-2020)

Het kabinet heeft vanavond besloten dat zolang het coronavirus onder controle blijft, er stap voor stap meer ruimte komt.

Onderwijs
Per 1 juni worden opnieuw enkele maatregelen versoepeld: 'alleen' wordt weer iets meer 'samen'. Voor alles blijft gelden dat mensen 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen houden. Ook de hygiëneregels blijven gelden, schud geen handen, vermijd drukte, werk zoveel mogelijk thuis, blijf thuis bij verkoudheidsklachten en 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid moeten extra voorzichtig zijn.

Culturele instellingen en horeca
Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur in de middag open, dit geldt ook voor bioscopen, theaters en concertzalen. Op 2 juni gaan de middelbare scholen open (jongeren gaan nog niet allemaal tegelijk naar school), op 8 juni gaan de basisscholen weer gewoon open en ook de buitenschoolse opvang (alle kinderen gaan weer gewoon naar school en opvang), op 15 juni beginnen het mbo, het hbo en de universiteiten weer (ze gaan nog niet helemaal open).

Openbaar vervoer
Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in openbaar vervoer (voor iedereen van 13 jaar en ouder, dit geldt niet op stations en perrons).

Verpleeghuizen
Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid