Val op, fiets verlicht! Daar kun je mee thuiskomen! (20-12-2019)

Home > Nieuws > Val op, fiets verlicht! Daar kun je mee thuiskomen!

Val op, fiets verlicht! Daar kun je mee thuiskomen! (20-12-2019)

Dit item is verlopen op 20-02-2020.

Goede fietsverlichting is heel belangrijk. Daarom houdt Veilig Verkeer Nederland een fietsverlichtingscampagne in de provincie Utrecht. De gemeente Lopik sluit aan bij de campagne van Veilig Verkeer Nederland door in januari 2020 een controleactie te houden. Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in het donker. Uit onderzoek blijkt dat 59% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting voert. Bovendien repareert 4 op de 10 fietsers niet direct zijn of haar fiets­verlichting wanneer deze niet werkt. Dit staat in schril contrast met het feit dat 95% van de fietsers aangeeft het gevaarlijk te vinden zonder verlichting in het donker te fietsen. Het is dan ook belangrijk je verlichting aan te zetten in het donker of bij slecht zicht. Niet alleen zie je zelf dan beter wat er voor je op de weg gebeurt, je valt ook veel beter op voor andere weggebruikers. Dus val op, fiets verlicht! Daar kun je mee thuiskomen!

Wat zijn de regels voor fietsverlichting en reflectie op een fiets?

Als fietser moet je in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook losse lampjes gebruiken. Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden.

Veilig Verkeer Nederland is voorstander van het voeren van ‘vaste’ fietsverlichting. Bij vaste fietsverlichting is het wel belangrijk dat de verlichting het keurmerk heeft. Op de website keurmerkfietsverlichting.nl vind je diverse tips en wetenswaardigheden.

Hieronder lees je de belangrijkste regelgeving over fietsverlichting:

• Wit of geel licht voor;
  • Rood licht achter;
  • De verlichting schijnt recht vooruit en achteruit;
  • De lampjes mogen niet knipperen;
  • Losse lampjes mogen wel, maar moeten goed zichtbaar zijn en voldoende schijnen.

Wanneer je fietsverlichting niet in orde is, kun je een boete van € 55 krijgen.