Vervoersverbod voor pluimveebedrijven in gemeente Lopik vanwege uitbraak vogelgriep Hekendorp (22-11-2020)

Home > Nieuws > Vervoersverbod voor pluimveebedrijven in gemeente Lopik vanwege uitbraak vogelgriep Hekendorp

In Hekendorp (gemeente Oudewater) is zondag 22 november bij een pluimveehouderij vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het bedrijf geruimd. De ruiming wordt op maandag 23 en vermoedelijk dinsdag 24 november uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen.

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 10 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Ook de gemeente Lopik valt in de 10 km zone waarvoor een vervoersverbod is ingesteld voor pluimvee en pluimvee gerelateerde producten. De komende dagen zullen in deze zone in de openbare ruimte borden geplaatst worden met betrekking tot het vervoersverbod. Dit verbod geldt minimaal 30 dagen. Afhankelijk van het verloop en eventuele nieuwe besmettingen kan dit verbod langer duren.

Meer informatie kunt u vinden via de link:

Achtergrondinformatie over vogelgriep: