Waterschap en gemeente verwijderen woekerende waterplant Cabomba in Lopik (13-07-2017)

Home > Nieuws > Waterschap en gemeente verwijderen woekerende waterplant Cabomba in Lopik

Waterschap en gemeente verwijderen woekerende waterplant Cabomba in Lopik (13-07-2017)

RSS
Dit item is verlopen op 31-08-2017.

Diverse vijvers en sloten in de bebouwde kom van Lopik hebben last van een exotische waterplant met de naam ‘Cabomba’. De plant groeit snel en is slecht voor het waterleven. Ook kan de plant de aan- en afvoer van water ernstig belemmeren. Daarom starten waterschap en gemeente vanaf 24 juli 2017 met het verwijderen van Cabomba. De firma Verduyn voert de werkzaamheden uit, die zes tot acht weken duren.

Zuurstoftekort, wateroverlast en verstopping

Cabomba zorgt voor diverse problemen. Doordat de plant sterk woekert, verdringt hij vrijwel alle overige begroeiing die van nature in de sloten voorkomt. De grote hoeveelheid planten leidt vooral 's nachts en in de vroege ochtend tot een gebrek aan zuurstof in het water. (Planten maken overdag zuurstof, maar 's nachts hebben ze juist zuurstof nodig en dat halen ze uit het water.) Dit heeft negatieve gevolgen voor vissen en andere waterdieren die ook zuurstof nodig hebben. Ook zorgen de planten op termijn voor wateroverlast. Ze verstoppen duikers, stuwen en gemalen en bemoeilijken/vertragen hiermee de waterafvoer. Genoeg redenen voor het waterschap en de gemeente om in actie te komen.

De werkzaamheden

De firma Verduyn verwijdert de Cabomba onder toezicht van ecologisch adviesbureau Natuurzorg. Het verwijderen duurt tot eind augustus 2017 en gebeurt vanaf een boot, met de ‘Hydro Venturi’ techniek. Met deze methode worden de wortels van de plant met een onderwater sproeikop losgewoeld. Dit is nodig om de plant met wortel en al te verwijderen. Een tweede boot pikt de waterplanten op uit het water. Tijdens de werkzaamheden worden ook de rietkragen aangepakt, omdat de exoot daar ook tussen staat.

De straten

De werkzaamheden worden uitgevoerd in sloten langs de volgende straten in Lopik-dorp:

  • Vogelzangsekade
  • Zamenhoflaan
  • Churchilllaan
  • Anjerhof
  • De Weide
  • Dr. Martin Luther Kinghof
  • Oosterhoffpark
  • Koningin Wilhelminasingel
  • Europasingel

Wat merken inwoners hiervan?

De werkzaamheden vinden grotendeels vanaf het water plaats, op werkdagen tussen 07.00 uur ’s ochtends en 18.00 uur ’s avonds. Er kan mogelijk enige geluidshinder zijn.
Na de werkzaamheden is het water in de sloot eerst wat troebel en zonder planten oogt het kaal: het dikke pakket waterplanten is verdwenen. Na enige tijd keren de oorspronkelijke planten als waterlelie en gele plomp weer terug, omdat de wortels van deze planten blijven zitten. Ook wordt het water na enige tijd weer helder. Het oorspronkelijke waterleven heeft dan weer alle ruimte!

Gooi geen exoot in de sloot

Cabomba is een exoot, wat betekent dat hij hier van nature niet in het oppervlaktewater voorkomt. Het plantje is te koop bij tuincentra en is door mensen (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten. Cabomba wordt ook heel veel in aquaria en vijvers gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de bestrijding niet voor niets is, vragen wij aquarium- en vijverbezitters daarom om het overschot aan exotische waterplanten, zoals Cabomba, niet in de sloot te gooien, maar in de bruine container.


Plattegrond van met Cabomba besmette watergangen in Lopik-dorp

Cabomba in sloot langs Vogelzangsekade
Cabomba in sloot langs Vogelzangsekade

Cabomba 
Cabomba