Wethouder Johan van Everdingen op bezoek bij ‘FD Gazelle’ DONK Industries (14-03-2019)

Home > Nieuws > Wethouder Johan van Everdingen op bezoek bij ‘FD Gazelle’ DONK Industries

Dit item is verlopen op 14-04-2019.

De gemeente Lopik koestert uiteraard al haar ondernemers. Maar als een onderneming een aantal jaren een ‘FD Gazelle’ is, dat wil zeggen jaarlijks meer dan 20% groei realiseert, dan gaan we daar graag een kijkje nemen. En zo toog wethouder Johan van Everdingen op een natte en winderige woensdagmiddag naar DONK Industries op het bedrijventerrein ‘De Copen’.

Pionier op ‘De Copen’

DONK Industries, toen nog Aluminium Donk geheten, was een van de eerste bedrijven op het bedrijventerrein ‘De Copen’. De huidige eigenaar, inmiddels de derde generatie, Erik Donk, heeft zelfs de eerste negen jaar van zijn leven in de aanpalende dienstwoning doorgebracht. Het bedrijf bestaat al sinds 1932 en komt oorspronkelijk uit hartje Utrecht. De kern van het bedrijf is het gieten en daarmee het produceren van aluminium onderdelen.

Roer om

De recente crisisjaren hebben Erik Donk doen besluiten het roer drastisch om te gooien. Van massaproducties voor enkele grote afnemers, wat het bedrijf kwetsbaar maakte, naar maatwerkproductie in een totaalconcept in kleinere oplagen. En daarmee heeft het bedrijf een unieke positie in de markt verworven. Binnen vijf kwartier kan DONK Industries zijn productie omzetten, waarvoor grote bedrijven soms dagen nodig hebben. DONK Industries kan dus heel snel leveren wat het bedrijf aantrekkelijk maakt voor producten waarvan aanvankelijk honderdduizenden exemplaren nodig waren, maar vanwege, bijvoorbeeld uitlopende modellen in de auto-industrie, nog maar duizenden stuks nodig zijn. DONK Industries speelt daar snel op in en levert dan ook nog eens een hogere kwaliteit.

Circulair produceren

Duurzaam ondernemen betekent onder andere ook circulair produceren. Zo heeft DONK Industries de opdracht verworven om voor de vertrekhallen van een grote luchthaven het nieuwe zitmeubilair te produceren. Het oude meubilair vormt daarvoor de grondstof. Ophalen, omsmelten en nieuw produceren. Helaas mogen we nog geen foto van het nieuwe ontwerp publiceren. Überhaupt, zo stelt Erik Donk, zal op den duur nauwelijks nieuw aluminium geproduceerd hoeven te worden omdat aluminium onbeperkt kan worden hergebruikt.

(Ver)nieuwbouw

De snelle groei en de meer dan gedateerde leeftijd van de tingieterij nopen Erik tot uitbreidende (ver)nieuwbouw. Omdat DONK Industries ook nog een oude olievervuiling moet saneren, is een ingrijpend totaalplan nodig. En dat vergt, op basis van het geldende bestemmingsplan, maatwerk. De gemeente heeft DONK Industries uitgenodigd voor overleg over hoe zo’n totaalplan er uit zou kunnen zien om deze onderneming op deze locatie te kunnen behouden en te laten groeien. Zowel voor Erik Donk als de planologen en vergunningverleners bij de gemeente een stevige uitdaging. Maar, zo stelt wethouder Van Everdingen, daar lopen wij niet voor weg!

Erik Donk legt wethouder Johan van Everdingen de werking van een Cobot uit. Een robot machine die samenwerkt met de mens. Een van de innovaties van DONK Industries.