Woning van voor 1960? Check zelf of u loden leidingen heeft (09-09-2021)

Home > Nieuws > Woning van voor 1960? Check zelf of u loden leidingen heeft

Woning van voor 1960? Check zelf of u loden leidingen heeft (09-09-2021)

Er is al veel over gezegd en geschreven, loden waterleidingen. Een loden leiding laat langzaam looddeeltjes los. Deze looddeeltjes komen in het drinkwater terecht. Vooral voor jonge kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Landelijk worden bewoners van een woning van voor 1960 daarom opgeroepen om te checken of er loden leidingen aanwezig zijn.

Er is niet zomaar voor het jaar 1960 gekozen. Vanaf dat jaar was het namelijk verboden om nog langer loden waterleidingen aan te leggen. In Nederland zijn er naar verwachting nog zo’n 200.000 huizen met loden waterleidingen.

Gevolgen voor hersenontwikkeling

In 2019 is er een rapport verschenen van de Gezondheidsraad waarin staat dat ook lagere concentraties lood gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dit heeft ertoe geleid dat het nu meer in het nieuws is. Voor jonge kinderen kan het invloed hebben op de hersenontwikkeling. En bij volwassenen zijn de effecten die bekend zijn extra risico op hart- en vaatziekten en nierziekte.

Watertest

Daarom worden nu bewoners van huizen van voor 1960 opgeroepen om te controleren of er loden waterleidingen in huis aanwezig zijn. Je kunt kijken bij de watermeter of daar nog loden leidingen zichtbaar zijn. Maar het is niet altijd zichtbaar waar nog restanten van loden leidingen zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld in de muur ingebouwd zijn. Dan kun je een watertest bestellen waarmee je kunt aantonen of er wel of geen lood in het water aanwezig is. Laat de test wel doen door een geaccrediteerd bedrijf.

Verhuurders

Bij een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor het vervangen van de loden leidingen. Een te hoog loodgehalte is namelijk een gebrek dat de verhuurder moet herstellen. Als de verhuurder dit niet doet kan een huurder naar de huurcommissie of de rechter.

Hoe kan ik loden leidingen herkennen?

• Zoek eerst op waar uw watermeter zit. Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel. En soms in het toilet, de badkamer, de keuken of onder het luik bij uw voor- of achterdeur.. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding.
  • Hebt u geen watermeter? Zoek dan de hoofdkraan.

Een loden waterleiding (hier rechts van de watermeter) herkent u aan de donkere, grijze kleur

Een loden waterleiding herkent u makkelijk op twee manieren:

1. Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilverkleurig worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  2. Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt, bijvoorbeeld met een lepel.