Zaterdag 14 september Open Monumentendag in Jaarsveld (30-08-2019)

Home > Nieuws > Zaterdag 14 september Open Monumentendag in Jaarsveld

Zaterdag 14 september Open Monumentendag in Jaarsveld (30-08-2019)

RSS
Dit item is verlopen op 16-09-2019.

In Lopik wordt Open Monumentendag dit jaar gevierd in Jaarsveld. Hier is een programma uitgewerkt rond het thema ‘Kunst en vermaak’, aansluitend bij het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’. Jaarsveld is een uniek dorpje, met de oudste historie van de gemeente Lopik.  

Het is een kleine kern, op het oog heel rustig, maar verrassend bruisend door een actief verenigingsleven dat al decennialang allerlei activiteiten en evenementen organiseert. Het dorp is in 1966 aangewezen als beschermd dorpsgezicht!  Zeer speciaal dit jaar is dat de bezoekers kunnen genieten van monumentaal groen: de prachtige tuinen op het grondgebied van het voormalig kasteel Veldenstein.

Het belooft een vermakelijke dag te worden. De opengestelde historische plaatsen vormen een podium voor allerlei ervaringen: muziek luisteren, schilders in actie, proeven van eten en drinken, het opsnuiven van de buitenlucht en genieten van prachtige vergezichten vanaf de Lekdijk en de toren van de kerk. De historie komt aan bod en in het historische boekje leest u hoe kunst en vermaak in Jaarsveld door de eeuwen heen werd ingevuld.

Programma

- Vanaf 10.30 uur bent u welkom bij de infostand op het terrein voor de Zwarte Schuur (S.L. van Alterenlaan, hoek Lekdijk). Daar krijgt u alle actuele informatie van deze dag. 

Alle bezoekers ontvangen hier het unieke historische boekje over Jaarsveld en het programma. Een plattegrond wijst u de weg naar de te bezoeken locaties

- 11.00 uur Officiële opening door 'Gravin Anna van Buren'

De officiële openingshandeling wordt verricht door Anna van Egmond, gravin van Buren en eerste vrouw van Willem van Oranje. Wat zij voor band met Jaarsveld had, hoort u dan!

- 11.00 uur - 16. 00 uur Alle locaties open.  

De locaties

Tuinen van het Huis te Jaarsveld

Voor het eerst in vele jaren kunt u een kijkje nemen in de tuinen van huize Jaarsveld op de Voorburcht en het Kasteeleiland. Een tuin in ontwikkeling waar gewerkt wordt om de oorspronkelijke tuin weer tot leven te brengen. De verhalen van het kasteel en de anekdotes over de theekoepel worden in de tuin verteld. Informatiepanelen vertellen u over de geschiedenis van de tuinen en het verloren gegane kasteel. Onder het genot van en kopje thee of koffie kunt u genieten van de mooie omgeving en van de muzikale omlijsting van de trekzakgroep 'BonBon'.

Het rondje Jaarsveld

Een mooie wandeling vanuit de tuin langs de historische Kerkenlaantje en Oostcingellaan naar het Oorlogsmonument op de Dijk, waar vroeger een theekoepel stond. (NB de opgang naar de dijk is via het talud, niet via een trap, dus alleen bereikbaar als u goed ter been bent). De wandeling vervolgend via de Lekdijk, komt u uit bij de Kerkstraat. U kunt rondwandelen door het dorp en naast de ingang van de kerk vindt u het oorlogsmonument voor een aantal Jaarsvelders. De route bepaalt u zelf.

Zwarte Schuur en Dijkhuis

In de Zwarte Schuur is een virtueel café waar bezoekers worden geholpen om historische informatie te vinden op het internet en in het bijzonder op de website lopikopdekaart.nl.
Op de zolders van de Zwarte Schuur is een expositie over de historie van het Dijkbeheer en een levensgrote kijkdoos over het Dijkleger. In de Zwarte Schuur is verder een foto-expositie met landschapsfoto’s uit de omgeving.

U kunt ook kiezen voor een rondleiding, waarbij u alles hoort over de historie van de strijd tegen het water en het Dijkhuis bezoekt. (Het Dijkhuis is alleen toegankelijk met een rondleiding – start in Zwarte Schuur). Kinderen kunnen op ontdekking met een speurtocht.

Catering

In de Zwarte Schuur kunt u koffie, thee en limonade verkrijgen en op het terrein is een cateringpunt voor broodjes en snacks.  Het regelmatig muzikale optreden van een gitarist verhoogt de gezelligheid op deze locatie.

Verenigingsgebouw

Het Verenigingsgebouw is het middelpunt van (foto)exposities van de Jaarsveldse verenigingen en Jaarsveldse historie, zoals een beeldverhaal over het café Lekzicht, over de veren over de Lek en het dorp en bewoners. Er wordt gewerkt aan een databank van personen op oude school- en familiefoto’s, waarbij u kunt zoeken op welke foto’s u, uw voorvaderen of familieleden voorkomen en deze foto’s bekijken. Er is een boekenbeurs, er wordt een oude film vertoond, kortom een echte ontmoetingsplaats voor de bezoekers.

Kerk en toren

In de monumentale kerk hoort u de bijzondere verhalen over dit gebouw en de prachtige gebrandschilderde ramen. U kunt de toren beklimmen en zo nu en dan is er orgelmuziek.

Ansichtkaart van Jaarsveld

Kerktoren en huizen Jaarsveld

Kerk en Dijkhuis Jaarsveld met op de voorgrond de Lek

Gemeentehuis

Bezoekadres:

Openingstijden

Raadhuisplein 1
3411 CH Lopik

Contactformulier

Postadres:

Postbus 50
3410 CB Lopik
Telefoon: 0348-559955 of 14 0348
E-mail: gemeente@lopik.nl

Openbare vergaderingen:

Commissie- en Raadsvergaderingen

Veilig mailen naar Lopik:

De gemeente Lopik gebruikt ZIVVER voor veilig mailen en bestanden delen.

Niet-privacygevoelige informatie kan zonder gebruik van ZIVVER worden gedeeld. Wilt u echter privacy-gevoelige informatie naar ons mailen en heeft u geen ZIVVER? 

Via deze link kunt u zonder Zivver op een veilige manier een e-mail sturen naar iemand bij de gemeente Lopik:

Mail ons veilig