Risico's drugsgebruik

Home > Openbare orde en veiligheid > Risico's drugsgebruik

Risico's drugsgebruik

Het gebruik van drugs brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid. Ook kan het maatschappelijke consequenties hebben.

Lees hieronder wat de verschillende consequenties kunnen zijn en waar u hulp kunt krijgen.

Wat zijn maatschappelijke risico's drugsgebruik?

De politie wil u erop wijzen dat het kopen van drugs verboden is. Bij herhaling loopt u risico.

  • U kunt in het kader van een drugsonderzoek door de politie worden aangehouden en verhoord, met mogelijk strafrechtelijke gevolgen en registratie in de politiesystemen

  • Bij een verkeerscontrole kan uw rijbewijs worden ingevorderd, bij het vermoeden van rijden onder invloed van drugs. Bij aantoonbaar structureel gebruik van drugs zal een melding worden gedaan naar het Centraal BureauRijvaardigheidsbewijzen, wat gevolgen kan hebben voor uw rijbevoegdheid;

  • indien de gebruiker in een gezinssituatie verantwoordelijk is voorminderjarige kinderen, zal bij constatering van voortdurend drugsgebruik een zorgmelding worden gedaan bij Veilig Thuis (voorheen bekend als Bureau Jeugdzorg)

  • daarnaast kan het in bezit hebben van drugs tijdens het uitgaan leiden tot het uitreiken van een collectieve horecaontzegging door de plaatselijke horeca en het administreren van uw persoonsgegevens in de ontzeggingsdatabase

Wat zijn nog meer risico's van drugsgebruik?

In het algemeen schatten gebruikers, met name jongeren en hun ouders, de risico's van drugsgebruik niet altijd goed in. Drugsgebruik op jonge leeftijd vergroot het risico op verslaving en is schadelijk voor de zich ontwikkelende hersenen. Het kan leiden tot verminderd denkvermogen en concentratiestoornissen, met schooluitval en werkeloosheid tot gevolg.

Daarnaast kan intensief of chronisch gebruik van psychoactieve stoffen leiden tot agressie en gewelddadigheid. Tot slot kan de afhankelijkheid van een kostbare stof drugsgebruikers aanzetten tot criminele handelingen om aan het geld te komen waarmee ze hun drugsgebruik financieren.

Drugsgebruik: Waar kan ik terecht voor meer hulp?

Voor nadere informatie over alcohol en drugs (middelen, preventie, behandeling, etc.) kunt u contact opnemen met het Breed Sociaal Loket van de gemeente Lopik, GGD regio Utrecht of Jellinek.

Jellinek is de expert op het gebied van verslaving. Zij kunnen iedere vraag over risicovol middelengebruik beantwoorden. Van jongeren, van volwassenen. Jellinek is sterk in preventie en in behandeling. Met cognitieve gedragstherapie, medische behandeling en behandeling volgens het Minnesotamodel hebben ze voor iedereen een passend antwoord. Ook wanneer problemen met alcohol of drugs samen gaan met psychische klachten hebben zij specialisten in huis die dit kunnen aanpakken. Op werkdagen bereikbaar tussen 09.00-11.00 en 15.00-17.00 uur op (088) 505 1220.

De GGD regio Utrecht is projectleider van het regionale samenwerkingsproject ‘Nuchter Verstand’. Samen met de gemeenten in de regio zetten zij zich in voor de preventie van alcohol-  en drugsproblemen. Daarnaast doet de GGD regio Utrecht onder meer gezondheidsonderzoeken, verzorgen zij vaccinaties en geven zij voorlichting over gezond(er) leven. De GGD beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de ruim 1,2 miljoen inwoners van de 26 Utrechtse gemeenten. Zij doen dat door risico’s voor de gezondheid te signaleren, te voorkomen en de gezondheid van alle inwoners te bevorderen. Voor nadere informatie kunt u bellen met telefoonnummer (030) 608 60 86 of een e-mail sturen naar info@ggdru.nl.

Hulp bij schulden

Medewerkers van het Breed Sociaal Loket helpen u om de juiste zorg te vinden.

Bel voor een afspraak naar het Breed Sociaal Loket (0348) 55 99 55 of mail naar bsl@lopik.nl.  
Bereikbaar van maandag t/m donderdag 09.00-17.00 en vrijdag 09.00-12.00

Als u ons algemene nummer belt, dan krijgt u eerst een medewerker van ons Klant Contact Centrum aan de lijn. Die stelt u een paar vragen, zodat zij u goed kan doorverbinden. U kunt ook zeggen dat u direct met het Breed Sociaal Loket verbonden wilt worden.