Verbeteren verkeerssituatie Dorpstraat te Lopik

Home > Projecten > Verbeteren verkeerssituatie Dorpstraat te Lopik

Verbeteren verkeerssituatie Dorpstraat te Lopik

Aanleiding

De Dorpstraat heeft tegenwoordig een brede functie; het is de verbinding tussen de Lopikerweg Oost en de Lopikerweg West. Er is een aantal maatschappelijke functies aan gevestigd zoals de kerk, winkels, een kapsalon en een kantoor.

Al deze functies, in combinatie met de sterk toegenomen verkeersintensiteit zorgen ervoor dat een aantal omwonenden de huidige situatie als onveilig ervaart. Ook wordt hinder ervaren van passerende voertuigen, vooral van zwaar en/of landbouwverkeer.

Ontwerp

Het verkeer kiest in de basis altijd de weg van de minste weerstand. Het risico is dat symptoombestrijding van een probleem op een bepaalde locatie, leidt tot het verplaatsen van het probleem. In het onderzoek om de verkeerssituatie in de Dorpstraat te verbeteren is daarom verder gekeken dan de Dorpstraat alleen. Het verkeersonderzoek is breder getrokken en er is gekeken naar de algehele verkeerssituatie van de doorgaande wegen in Lopik. Ook is gekeken naar de samenhang met het project Veilige Oost-West Fietsverbinding. Dit heeft geleid tot een combinatie van maatregelen rondom de Dorpstraat, de Lopikerweg Oost, de Lopikerweg West en de kern rondom het Koning Willem-Alexanderplein. De fysieke maatregelen zijn:

• Het herinrichten en opnieuw bestraten van de Dorpstraat, waarbij wegversmallingen worden gecombineerd met het verbreden van de trottoirs.
  • Het herinrichten van de volgende drie kruisingen:
    • Lopikerweg Oost – Churchill-laan;
    • Lopikerweg West – Vrijheidslaan;
    • Lopikerweg West – Zijdeweg.
  • Het treffen van snelheidsremmende maatregelen op de Lopikerweg Oost.
  • Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Manebrug, waarbij gemotoriseerd verkeer enkel het centrum uit rijdt.
  • De verbinding Vogelzangsekade – Wielsekade afsluiten voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van Eethuys De Manebrug, waarbij ter hoogte van Vogelzangsekade 1A een doorsteek voor gemotoriseerd wordt gemaakt naar het parkeerplein.
  • Het accentueren van de kruising voor Eethuys De Manebrug.

Bij het uitwerken van het ontwerp is integraal gekeken naar de huidige kwaliteit van de openbare ruimte. In het voorlopig ontwerp is het vervangen van een deel van de kademuur langs de Dorpstraat en de N.H. Kerkbrug opgenomen. Om de kademuur te kunnen vervangen, moeten de bomen langs dit traject worden verwijderd. De meeste bomen langs de kademuur zijn in slechte conditie of lopen tegen het einde van hun levensduur. Er komen nieuwe bomen terug met een goede ondergrondse groeiplaats die eer doen aan de uitstraling van de Dorpstraat.

Projectgrens

De projectlocaties zijn in de onderstaande afbeelding weergegeven.

Planning

De aanvang van het uitvoeren van de werkzaamheden in de Dorpstaat staat op dit moment gepland voor het einde van 2020/begin 2021. Direct aanwonenden worden voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden door de aannemer geïnformeerd.

De overige maatregelen worden in deelprojecten uitgevoerd. Zodra meer bekend is over de planning van de verschillende deelprojecten wordt daarover gecommuniceerd.

Bereikbaarheid

Tijdens de werkzaamheden in de Dorpstraat zijn er perioden waarin (een deel van) de weg en de parkeerplaatsen niet of niet goed bereikbaar zijn en waarin omwonenden hinder kunnen ondervinden van het parkeeroverlast, geluid van graafmachines en ander materieel. De aannemers spannen zich ervoor in om deze overlast tot een minimum te beperken. Alle woningen blijven te allen tijde bereikbaar voor hulpdiensten. Voordat met de uitvoering van de werkzaamheden wordt begonnen, worden alle aanwonenden en direct omwonenden hierover geïnformeerd.

Naam               Paul Verweij

Functie             Projectleider