Binnen welke termijn moet ik aangifte doen van de geboorte van mijn kind?

Home > simfaq > Binnen welke termijn moet ik aangifte doen van de geboorte van mijn kind?

Binnen welke termijn moet ik aangifte doen van de geboorte van mijn kind?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Geboorte en adoptie / Binnen welke termijn moet ik aangifte doen van de geboorte van mijn kind?

U moet binnen 3 (werk)dagen na de bevalling aangifte doen van de geboorte van uw kind. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn.

Geboorteaangifte tijdens weekeinde en feestdagen

Als de termijn van geboorteaangifte afloopt op een zaterdag, zondag of een algemeen erkende feestdag, kan de aangifte ook plaatsvinden op de eerstvolgende werkdag. Soms kan het gebeuren dat er meerdere weekeinde- en feestdagen na elkaar zijn. Dan moet de aangifte gedaan worden op de eerstvolgende werkdag na die aaneengesloten periode.

Voorbeelden

Binnen 3 dagen na geboorte van uw kind, doet u aangifte bij de gemeente.

Op zaterdag, zondag of een algemeen erkende feestdag kunt u geen aangifte doen. Daarom mag u soms ook iets later aangifte doen. Hieronder ziet u wat de laatste dag is waarop u aangifte kunt doen:

• kind maandag geboren: laatste aangiftedag donderdag
  • kind dinsdag geboren: laatste aangiftedag vrijdag
  • kind woensdag geboren: laatste aangiftedag maandag
  • kind donderdag geboren: laatste aangiftedag maandag
  • kind vrijdag geboren: laatste aangiftedag dinsdag
  • kind zaterdag geboren: laatste aangiftedag dinsdag
  • kind zondag geboren: laatste aangiftedag woensdag
  • Het kind is geboren op de donderdag voor het Paasweekend: de aangifte moet uiterlijk op dinsdag na tweede Paasdag gedaan worden.

Te laat met geboorteaangifte

Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie (OM). U kunt dan een boete krijgen.