Home > simfaq > Heb ik toestemming van de biologische vader nodig om zijn kind te mogen erkennen?

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Gezag en voogdij / Heb ik toestemming van de biologische vader nodig om zijn kind te mogen erkennen?

Nee. In beginsel hebt u met de biologische vader niets te maken. Om het kind van uw vriendin te erkennen, hebt u alleen toestemming nodig van uw vriendin. Als u die toestemming hebt, kunnen jullie samen naar de gemeente gaan om een erkenningsakte op te maken. Als de erkenningsakte is opgemaakt, bent u de juridische vader van het kind. De erkenning is dan een feit.

Als de biologische vader het niet met de erkenning eens is, kan hij bij de rechtbank de erkenning nietig laten verklaren. De biologische vader zou bijvoorbeeld het kind ook willen erkennen. De rechter heeft in een dergelijk geval de bevoegdheid te beslissen wie het kind mag erkennen.