Hoe hoog is een IOAZ-uitkering?

Home > simfaq > Hoe hoog is een IOAZ-uitkering?

Hoe hoog is een IOAZ-uitkering?

FAQ / Belastingen, uitkeringen en toeslagen / Bijstandsuitkeringen / Hoe hoog is een IOAZ-uitkering?

De hoogte van uw IOAZ-uitkering is afhankelijk van uw inkomen. De IOAZ vult uw inkomen aan tot het bijstandsniveau. U krijgt een IOAZ-uitkering op basis van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ).

Onvoldoende inkomen en IOAZ

Als u onvoldoende inkomen uit uw bedrijf heeft, kunt u in aanmerking komen voor een IOAZ-uitkering. U kunt deze uitkering aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt of u:

• inkomsten uit arbeid heeft. Zoals salaris of inkomsten die voortkomen uit salaris (bijvoorbeeld een WW-uitkering of een WAO-uitkering);
  • een partner heeft met inkomsten (arbeidsinkomsten, uitkeringen, pensioen).

Inkomensaanvulling tot bijstandsniveau

De IOAZ vult het totale inkomen van u en uw eventuele partner aan tot het bijstandsniveau. De gemeente bepaalt of u een IOAZ-uitkering krijgt.

IOAZ, eigen vermogen en pensioentekort

Bij de berekening van uw IOAZ-uitkering telt uw eigen vermogen en pensioenvoorziening voor een deel mee. Een bedrijfspensioen telt volledig mee. Een pensioen dat u zelf heeft geregeld bij een pensioenverzekeraar niet. Een eigen huis valt ook onder eigen vermogen.