Home > simfaq > Hoe kan ik aantonen dat ik sociaal verzekerd blijf in Nederland als ik tijdelijk in een ander EU-land werk?

FAQ / Buitenland: werken, wonen en reizen / Verblijf, werk en studie in het buitenland / Hoe kan ik aantonen dat ik sociaal verzekerd blijf in Nederland als ik tijdelijk in een ander EU-land werk?

Gaat u voor uw werkgever tijdelijk buiten Nederland werken, dan blijft u vaak wel in Nederland verzekerd. Dit kunt u aantonen met een detacheringsverklaring (een A1/E101-formulier) nodig. Uw werkgever kan deze verklaring aanvragen bij de SVB.

In veel landen controleert een arbeidsinspectie of u sociaal verzekerd bent en dus premies verschuldigd bent in dat land. Met de detacheringsverklaring kunt u bewijzen dat u al premies afdraagt in Nederland. Zonder die verklaring mag u soms niet werken.