Hoe kies ik een school voor voortgezet onderwijs (vo) voor mijn kind?

Home > simfaq > Hoe kies ik een school voor voortgezet onderwijs (vo) voor mijn kind?

Hoe kies ik een school voor voortgezet onderwijs (vo) voor mijn kind?

FAQ / Onderwijs / Voortgezet onderwijs / Hoe kies ik een school voor voortgezet onderwijs (vo) voor mijn kind?

Aan het eind van de basisschoolperiode krijgt u van de basisschool een schooladvies voor uw kind. Dit schooladvies kunt u gebruiken bij het zoeken naar een school voor voortgezet onderwijs.

Schoolsoorten

Het voortgezet onderwijs kent de volgende schoolsoorten:

• praktijkonderwijs;
  • vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, inclusief mavo);
  • havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs);
  • vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs).

Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat u informatie verzamelt over een aantal scholen in de regio. Soms moet u rekening houden met toelatingseisen. Er zijn verschillende manieren om aan informatie te komen.

Informatie verzamelen over scholen voor voortgezet onderwijs

Om informatie te krijgen over een school voor voortgezet onderwijs, kunt u een aantal dingen doen:

• informatie vragen op de basisschool;
  • samen met uw kind de open dag van een school voor voortgezet onderwijs bijwonen;
  • praten met andere ouders;
  • de schoolgids of het schoolplan van de school voor voortgezet onderwijs inzien;
  • de website van een school voor voortgezet onderwijs bekijken;
  • de informatie over de kwaliteit van een school bekijken op de website van de Onderwijsinspectie.

Aanmelding en toelating

Zodra u samen met uw kind een keuze heeft gemaakt, kunt u uw kind aanmelden bij de betreffende school. U kunt het best van tevoren bij de school of de gemeente informeren hoe de aanmelding is geregeld.

Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie die u kan helpen samen met uw kind een schoolkeuze te maken.