Hoe krijg ik als duomoeder gezamenlijk gezag?  

Home > simfaq > Hoe krijg ik als duomoeder gezamenlijk gezag?  

Hoe krijg ik als duomoeder gezamenlijk gezag?  

FAQ / Familie, jeugd en gezin / Gezag en voogdij / Hoe krijg ik als duomoeder gezamenlijk gezag?  

Antwoord:

Bent u als vrouw getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met een andere vrouw en krijgt een van u een kind?

Dan krijgt u automatisch gezamenlijk gezag als er volgens de wet geen vader is. Is die er wel, dan kunt u aan de rechter vragen om het gezag aan u over te dragen. U kunt de rechter ook om gezamenlijk gezag vragen als u niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap heeft. Volgens de wet is er geen vader bij een anonieme donor of als een bekende donor het kind niet erkent.

Erkenning door donor

Wordt er een kind geboren binnen het huwelijk van u en uw vrouwelijke partner en erkent de donor uw kind na de geboorte? Dan kan hij geen gezag meer krijgen. U en uw vrouwelijke partner hebben dan immers al automatisch gezamenlijk gezag gekregen. Heeft de donor uw kind erkend voor de geboorte? Dan krijgt alleen de biologische moeder het gezag, de andere moeder niet. De donor is door de erkenning de wettelijke vader van uw kind geworden en daardoor wordt niet meer voldaan aan de voorwaarde dat er geen andere ouder is.

Gezag via de rechtbank

Heeft de donor uw kind erkend maar willen u en uw vrouwelijke partner samen gezag, dan kunt u aan de rechter vragen om het gezamenlijk gezag aan u toe te kennen. Bent u niet getrouwd met uw vrouwelijke partner en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u ook gezamenlijk gezag aanvragen via de rechtbank.

Wettelijke ouder door adoptie

Heeft u als duomoeders gezamenlijk gezag? Dan is alleen de biologische moeder ook de wettelijke ouder van uw kind. Wilt u allebei de wettelijke ouder zijn?  Dan kan de andere moeder het kind adopteren. Voor duomoeders gelden de verzorgingstermijn en de samenlevingstermijn niet die normaal bij adoptie van toepassing zijn. U kunt daarom direct een adoptieverzoek indienen bij de rechtbank. Dit kan zelfs vóór de geboorte.

Stuur door aan een vriend
Stuur door

Gemeentehuis

Bezoekadres:

Openingstijden

Raadhuisplein 1
3411 CH Lopik

Contactformulier

Postadres:

Postbus 50
3410 CB Lopik
Telefoon: 0348-559955 of 14 0348
E-mail: gemeente@lopik.nl

Openbare vergaderingen:

Commissie- en Raadsvergaderingen

Veilig mailen naar Lopik:

logo zivver klein

De gemeente Lopik gebruikt ZIVVER voor veilig mailen en bestanden delen.

Niet-privacygevoelige informatie kan zonder gebruik van ZIVVER worden gedeeld. Wilt u echter privacy-gevoelige informatie naar ons mailen en heeft u geen ZIVVER? 

Via deze link kunt u zonder Zivver op een veilige manier een e-mail sturen naar iemand bij de gemeente Lopik:

Mail ons veilig