Hoe vraag ik wijkverpleging aan?

Home > simfaq > Hoe vraag ik wijkverpleging aan?

Hoe vraag ik wijkverpleging aan?

FAQ / Zorg en gezondheid / Hulp en verzorging / Hoe vraag ik wijkverpleging aan?

Verpleging en verzorging thuis valt per 1 januari 2015 onder de basisverzekering. U moet wijkverpleging dus aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Het gaat om:

• helpen bij de lichamelijke verzorging zoals wassen, aan- en uitkleden, scheren, helpen met eten en drinken, in en uit bed helpen,
  • medicatie klaarzetten en toedienen
  • verpleegkundige hulp, zoals het verzorgen van een stoma, het geven van injecties, het meten van de bloeddruk of het aanleggen van een infuus.
  • het adviseren van mensen en hun naasten over het omgaan met hun ziekte.
  • casemanagement, het kortdurend coördineren van de zorg bij complexe situaties. Bijvoorbeeld wanneer u meerdere aandoeningen heeft en/of zorg van verschillende zorgverleners.

Wijkverpleging is meestal nodig in vervolg op een opname. Bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. In dat geval zal het ziekenhuis mede zorg dragen voor een aanvraag voor wijkverpleging.